Открита бе Шестнадесетата спартакиада на учителите

На тържествена церемония в сряда бе открита официално Шестнадесетата спартакиада на учителите. Тя се провежда от 1 до 6 септември в курортен комплекс Албена. Спартакиадата е под патронажа на премиера Бойко Борисов, президентът на КНСБ Пламен Димитров, председателят на Синдиката на българските учители д.ик.н. Янка Такева и Сюзан Флокан, европейски директор на Европейския синдикален комитет по образование. Специален гост на откриването бе и министърът на образованието Красимир Вълчев.

На спортната база в курортния комплекс “Албена” при спазване на всички епидемиологични мерки близо 350 учители от 19 общини от цялата страна се състезават в единадесет спортни дисциплини: дартс, бридж, петанк, плуване, шахмат, баскетбол, мини футбол, тенис на маса, теглене на въже, плажен волейбол, народна топка на плажа.

Шестнадесетата учителска спартакиада на Синдиката на българските учители се провежда в годината, в която се чества 30-годишният юбилей от учредяването на СБУ.

Тя се организира в партньорство с Българска работническа федерация „Спорт и здраве” към КНСБ, която също е учредена преди 30 години. Реализира се и с подкрепата на Министерството на младежта и спорта.

Такева поздрави членовете на СБУ, КНСБ и БРФ „Спорт и здраве“ към КНСБ за 30-годишните юбилеи на техните организации, като отчете ролята на солидарността и единството в общото обединено семейство на КНСБ и особено в СБУ, който въпреки ситуацията, свързана с пандемията от COVID-19, проведе своите значими събития: Постоянна академия за науки и иновации в образованието, VI международен конкурс за учители, посветен на извънкласните и извънучилищните дейности в системата на предучилищното и училищното образование, и сега – 16-та поред Спартакиада на най-добрите спортисти, членове на СБУ, която достойно представя спортните постижения на българския учител. Г-жа Такева сподели, че нейната мечта е един ден повече учители спортисти да участват в Спартакиадата, „защото това е начин да покажем на обществото, че не само в класната стая, но и чрез спорта се възпитават ценности сред младите хора, които формират личностните им качества като достойни хора и почтени граждани на България“. „Нищо не може да се случи без българския учител”, допълни в своето приветствие г-жа Такева, “защото във времето доказахме, че сме заслужили уважението на народа ни, реализирайки най-устойчивите политики за развитие на качествено образование и постигане на висок престиж на работещите в него.“

Сред гостите на церемонията бяха още: Костадин Пързулов – почетен председател на БРФ „Спорт и здраве“ към КНСБ, Красимир Попов – зам.-председател на СБУ, Живка Първанова – зам.-областен управител на София-град, Венцеслава Генова – началник на РУО – Варна, Жоро Тошков – началник на РУО – Добрич, Иванка Сотирова – зам.-кмет на Стара Загора, Лилия Христова – директор на Дирекция „Образование, младежки дейности и спорт“ – Варна, и председател на Комисията по образование към Националното сдружение на общините в Република България, Мария Минчева – директор на Дирекция „Образование“ към Столична община, Пенка Игнатова – директор на Дирекция „Образование, младежки дейности и спорт“ – община Велико Търново.