Пламен Димитров: КНСБ настоява за подробен план за бъдещето на “Марица Изток”

Българският енергиен холдинг ще отпусне общо 55 млн. лв. дългосрочен заем на “Мини Марица-изток”, стана ясно днес след провеждане на Браншовия съвет за тристранно сътрудничество, минно дело и геология в Министерството на енергетиката. На срещата, в която участва президентът на КНСБ Пламен Димитров, е обсъдено бъдещето на комплекса “Марица- изток”.

Постигнато е съгласие 50 млн. лв. да бъдат насочени за нормалното функциониране на дружеството – инвестиции и ремонти, а 5 млн. лв. за увеличаване на заплатите на работещите в мините от 1 октомври, обясни енергийният министър Теменужка Петкова. Ръководството на БЕХ ще вземе днес решението за отпускането на средствата. България ще продължи да разчита на централите, произвеждащи енергия на въглища, до 2030 г. с хоризонт до 2050 г., каза Петкова.

От 30 месеца в мините не е имало увеличение на заплатите. За нас е важно, че чрез тези 50 млн. лв. дружеството получава сигурност до края на 2020 г., посочи Димитров и подчерта, че КНСБ вижда сериозни пропуски в проекта на енергийната стратегия. Ще предоставим нашата писмена позиция. Има нужда от детайлно разписване на ангажиментите на държавата през следващите 5-10 години за производството на въглища. През 2025 г. изискванията за емисиите стават жестоки към топлоцентралите и тогава ще се прецени в какъв обем и дали ще се ползват въглищата, допълни Димитров.

Необходимо е да видим какъв е планът за работата на мините като такива до 2025 г., каза още той и напомни, че работа ще започнат и консултантите на ЕК за изготвяне на регионален план за развитие. От него ще станат ясни какви са перспективите пред комплекса – като допълнителни мощности и иновативни производства. Каквито и да са те, ако са върху земята на комплекса, настояваме да минават през търговското дружество и с участието на работещите там. КНСБ ще настоява нито един от миньорите да не загуби работата си, да получава същия доход и да има перспектива за следващите 10-15 години, категоричен бе Димитров и предупреди, че конфедерацията няма да допусне стотици милиони и милиарди да бъдат откраднати от някой в някаква посока, а ще бъдат насочени към развитието на комплекса.

Президентът на КНСБ напомни, че цената на въглищата не е променяна от 11 години. Според него тя може да стане пазарна, а догодина мините да реализират добив от поне 23-24 млн. тона. Той бе категоричен, че е необходимо най-накрая да бъде посочен слонът в стаята – натрупан тарифен дефицит и задължения за около 4 млрд. лв., които дърпат системата надолу.

Преди браншовия съвет Пламен Димитров и представители на синдикатите в мините се срещнаха с премиера Бойко Борисов. На нея са присъствали и вицепремиерът Томислав Дончев и зам.министърът на енергетиката Жечо Станков. Обсъдено е било бъдещето на комплекса „Марица-изток“, както и мерките на правителството за справяне със социално-икономическата криза, породена от пандемията от COVID-19.