ЕКП: Страните от ЕС със слабо колективно договаряне имат най-ниски заплати

Официалните данни показват, че нивата на заплатите в Европа са тясно обвързани с това дали работниците са обхванати от колективни трудови договори, съобщи Европейската конфедерация на профсъюзите.В девет от десетте държави-членки на ЕС с най-ниска средна и минимална работна заплата само 7% до 30% от служителите се възползват от ниво на заплащане, договорено от синдикатите. От друга страна, над 70 процента от служителите се възползват от колективното договаряне в осем от десетте държави, където заплатите са най-високи. Но проблемът съществува във всяка държава – в Германия има 19 милиона работници, които не се възползват от колективното договаряне, а 76 милиона (39% от всички служители) са изключени в целия ЕС.ЕКП подчертава данните, тъй като Европейската комисия обмисля как да изпълни обещанието на нейния председател Урсула фон дер Лайен да „гарантира, че всеки работник в нашия съюз има справедлива минимална заплата“.

Комисията трябва да представи своята инициатива на 28 октомври. ЕКП призовава за директива, която гарантира, че държавите-членки не могат да определят минимални заплати под прага за достоен живот (не по-малко от 60% от медианната и 50% от средната работна заплата на национално ниво), както и защита и насърчаване на колективното договаряне във всяка държава.

Заместник генералният секретар на ETUC Естер Линч каза: „Доказателствата са ясни: заплатите са най-ниски там, където колективното договаряне е най-слабо. Всяко надеждно европейско законодателство за справяне с ниските и несправедливи заплати трябва да включва действия за ръст на колективното договаряне. В момента в ЕС има 76 милиона работници, които са изключени от ползите на колективните трудови договори, което означава по-ниски заплати и по-голямо неравенство във всяка държава-членка.„Комисията трябва да изиска от държавите-членки да насърчават колективното договаряне”.

КНСБ апелира от 2 г. за приемането на рамкова директива за справедливите минимални заплати и настоява българското правителство да подкрепи приемането ѝ на европейско ниво.