КНСБ: Необходима е промяна в статута на УМБАЛ „Пирогов“

УМБАЛ „Пирогов“ е стратегически обект за националната сигурност в сектор Здравеопазване и като такъв е необходимо да се помисли за промяна на статута му на търговско дружество. Около това се обединиха на проведена среща днес президентът на КНСБ Пламен Димитров и изпълнителният директор на лечебното заведение проф. Асен Балтов. Същата позиция изразиха и работещи в болницата членове на синдикалната организация към КНСБ, с които Димитров разговаря. Участие в срещите взеха и зам.-председателите на Федерацията на синдикатите в здравеопазването маг. фарм. Слава Златанова и д-р Пламен Радославов, националният секретар на конфедерацията Огнян Атанасов, председателят на синдикалната организация в болницата маг. фарм. Евгения Петкова.

„Пирогов“ е емблема на спешността. Ако държавата иска болницата да продължи безотказно да се грижи за пациентите от цялата страна, това не може да се случва само с ресурсите на търговското дружество. Призоваваме забравеното постановление, което определя “Пирогов” на първо място сред стратегическите обекти в здравеопазването, да се реализира, каза Петкова.

Проф. Балтов също подчерта важността на тази промяна, която е особено належаща на фона на борбата с пандемията, в която болницата поема сериозна част от грижите за болни с коронавирус.

Засилва се и проблемът с недостига на кадри. „Пирогов“ изпитва остра необходимост от медицински сестри, необходими са 300, а 100 не достигат, за да могат да се направят графиците за дежурства.

От синдикалната организация настояват още заплатите на сестрите да се повишат на 1400 лв. за редова и на 1500 лв. за реанимационна сестра, да се актуализира стойността на нощния труд, да се повишат възнагражденията на санитарите и да се актуализира наредбата за условията и реда за осигуряване на безплатна храна.

Пламен Димитров се ангажира, че исканията ще бъдат поставени за обсъждане и обясни, че е необходимо да се направи промяна, чрез която да се разшири приложението на стимула за работещите на първа линия в борбата с пандемията. На срещите бе обсъдено, че формулировката за работещи на първа линия е неясна. Контакт със заразени имат много от медицинските лица, само в “Пирогов” досега са преболедували над 80. Ние се срещаме 8-9 пъти по-често с ковид случаи, отколкото колегите в други болници, обясни кинезитерапевт от отделението по неврология. Работим в тъмночервената линия, каза и проф. Балтов.

Припомнено бе, че в подкрепа на свои заболели членове Федерацията на синдикатите в здравеопазването отпуска еднократна помощ от 350 лв.

Димитров обясни, че предстои подписване на нов отраслов Колективен трудов договор в сектора и е важно да се чуят исканията на работещите в него.