ЕКП: Планът за климата има правилни амбиции, но все още не е справедлив за работниците

Европейската конфедерация на профсъюзите подкрепя предложението на Европейската комисия за нова цел за намаляване на емисиите на парникови газове с 55%, но публикуваният днес план за постигането й пренебрегва справедливия преход, необходим, за да направи промяната справедлива за работниците, съобщиха от ЕКП.

„Синдикатите подкрепят решението на Комисията да засили амбицията си по отношение на климата и да приеме новата цел от -55% емисии на парникови газове до 2030 г. Това изпраща правилния сигнал, че ЕС е сериозен в борбата с изменението на климата. Но сега, когато целта е ясна, започва трудната част. За да бъде достоверна, тази нова цел трябва да върви ръка за ръка с достатъчно финансиране и смели политики в подкрепа на най-засегнатите работници”, коментира секретарят на ЕКП Людовик Воет.

По думите му планът за климата до 2030 г. на ЕК е непълен, “тъй като не предоставя гаранции, че ще бъде осигурено достатъчно финансиране за постигане на справедлив преход”.

Скорошното решение на Съвета на ЕС да намали размера на Фонда за справедлив преход от 40 млрд. евро на 17,5 млрд. евро не предвещава нищо добро за европейските работници. Планът се проваля що се отнася до работни места, условия на труд и управление. Не успява да уточни подробно как ще бъдат създадени нови работни места в засегнатите региони и сектори и се пренебрегват ефектите, които новата цел ще има върху условията на труд. Съжаляваме също, че социалният диалог не е част от инструментите за управление, определени за постигане на новата цел за намаляване на емисиите”, коментира още Воет, цитиран от ЕКП.