Кампанията „Не си сам“ продължава пети месец, подкрепи 230 заболели с общо 57 хил. лв.

Благотворителната кампания на КНСБ „Не си сам“ подпомогна до момента 230 синдикални членове, заразени с COVID–19. Общата изплатена сума е 57 хил. лв.

Акцията продължава пети месец, след като започна на 1 май. Тя цели да окаже финансова или материална помощ под формата на продукти, лекарства, медицински пособия и др., които синдикалният член заяви. Реализира се съвместно с „Благотворителен фонд проф. д-р Желязко Христов“, федерации на КНСБ и регионалните съвети в страната.

Към настоящия момент заболели от COVID – 19 са 240 синдикални членове от 21 области, 35 населени места и 59 предприятия и учреждения от 13 основни членове на КНСБ.

85 от заболелите синдикални членове са заети в сферата на здравеопазването. Федерация на синдикатите от здравеопазването на КНСБ пое изплащането на еднократни помощи за тях чрез свой фонд за подпомагане. До момента от федерацията са изплатени 29 750 лв., като са подпомогнати с по 350 лв. заболели медици от Бургас, Добрич, Кюстендил, Монтана, Нова Загора, Пазарджик, Плевен, Смолян, Ямбол, УМБАЛСМ „Н.И. Пирогов“ – гр. София, Център за спешна медицинска помощ – гр. София, Детско и училищно здравеопазване – гр. София, РЗИ – гр. Благоевград.

В подкрепа на заболели членове на КНСБ от COVID-19 от Благотворителен фонд „Проф. д-р Желязко Христов” са осигурени 22 614 лв., в т.ч. 19 614 лв. от целеви дарения и 3000 лв. за сметка на фонда. С дарения в подкрепа на кампанията се включиха няколко от основните членове, регионални съвети и синдикални организации на КНСБ, а именно: Синдикатът на българските учители, Федерацията на независимите синдикати от държавното управление, Федерация на независимите синдикати на миньорите, Съюза на транспортните синдикати в България, Федерация на независимите синдикати в земеделието, Федерация на независимите синдикални организации от леката промишленост, Федерация на синдикатите от Военнопромишления комплекс, Национален банков синдикат, Регионален съвет на КНСБ – Перник, Регионален съвет на КНСБ – Бургас, Регионален съвет на КНСБ – Добрич, Синдикални организации на КНСБ при „Аурубис България”, „Елаците мед”, Общински съвет – с. Лесичово, КЦМ, „Каолин” ЕАД , „Пристанище Лом” , Община Алфатар, Общински КС на СБУ при ДГ 17, СО на КНСБ при „Защитени жилища за лица с умствена изостаналост” и други синдикални организации и физически лица.

Минималната помощ за заболял член е 150 лв. Федерация на независимите синдикални организации от леката промишленост осигурява към тях допълнителна помощ от 50 лв. за своите членове. Общо от ФНСОЛП са доплатени 3500 лв. за 70 заболели. От Федерацията на независимите синдикати от държавното управление и Национален браншов синдикат „Водоснабдител” са добавени още 1300 лв. помощи за членове на двете федерации.

Всеки, който желае, може да подкрепи Национална благотворителна кампания „Не си сам”, като направи дарение по банковата сметка на Благотворителен фонд „Проф. д-р Желязко Христов“: IBAN: BG34UNCR76301010291100; BIC код UNCRBGSF; УниКредит Булбанк.