Пламен Димитров на форум за бъдещето на труда в Кюстендил: Днешните първокласници ще са с професии, които още не познаваме

Първокласниците ще работят професии, които все още ги няма на пазара на труда, каза президентът на КНСБ Пламен Димитров по време на форум „Бъдещето на труда и предизвикателствата в ерата на дигитализацията“. Той се проведе в Кюстендил в края на миналата седмица с подкрепата на фондация „Фридрих Еберт“.

Димитров представи възможностите и предизвикателствата в дигиталната ера и подчерта необходимостта от подобряване на уменията на работещите българи. Шанс за това страната ни ще получи и чрез заделените 25 млрд. лв. от фондовете на ЕС за възстановяване и за справедлив преход, част от които ще са насочени за дигитални умения и за зелени решения.

„Българите през целия си живот трябва да си повишават компетенциите и ако може на всеки 3 месеца да опресняват и надграждат уменията, но за това трябват средства от държавата, за да не изгуби работникът своето място, ако компетенциите му са ниски”, каза Димитров. Според него, когато българите постигнат 70% от приходите и разходите на европейците, ще престанат да емигрират на Запад.

Работодателите от региона, които присъстваха на форума, споделиха, че според тях образователната система трябва да подготвя по-адекватни на бързо развиващия се пазар на труда кадри, както и че демографската криза оказва огромно влияние върху намирането на качествена работна ръка.

В Кюстендил Димитров бе посрещнат от областния управител Виктор Янев, кмета на града Петър Паунов, председателя на общинския съвет Михаела Крумова.

Президентът на КНСБ се срещна и с експертите от Регионалния съвет на конфедерацията в Кюстендил. Обсъдени бяха безработицата в областта, действието на мярката 60/40, предстоящата рамкова директива за справедливи работни заплати и колективно договаряне, което да обхваща 60% от работещите, предложенията на КНСБ в данъчната сфера и за ръста на пенсиите. За своята отдаденост областният координатор Яни Георгиев и Тодорка Дамянова, координатор в Дупница, получиха почетната статуетка за 30-годишнината на КНСБ. Тя е жест на благодарност и към всички синдикалисти от региона за дългогодишната им успешна работа.