Отбелязваме Световния ден за достоен труд

Днес отбелязваме Световния ден за достоен труд. Денят се чества за 13-ти пореден път по инициатива на Международната конфедерация на профсъюзите и с подкрепата на синдикати от цял свят. През 1999 г. Международната организация на труда определя достойния труд като право на всеки човек на плодотворна работа в условията на свобода, справедливост, сигурност и човешко достойнство. Отстояването им е двигател на развитието на всяко общество.

В ситуацията, в която светът е поставен заради глобалната пандемия, от МКП призовават за нов социален договор за възстановяване и устойчивост.

Повече от 850 000 смъртни случая вследствие на пандемията COVID-19, над 25 милиона заразени, 400 милиона загубени работни места, стотици милиони, работещи в неформалната икономика останали без средства за препитание. Това е стряскащата статистика до момента. Необходим е нов социален договор, за да се гарантира възстановяване на глобалната икономика и да се изгради устойчивостта, необходима за посрещане на предизвикателствата, причинени от пандемията, изменението на климата и неравенството, посочват от МКП.

Ефектите от пандемията върху здравето, заетостта, доходите и равенството между половете са още по-катастрофални, тъй като светът вече беше сринат от дълбоко опорочения модел на глобализация, причиняващ неравенство и несигурност за работещите хора. Новият социален договор е от първостепенно значение за определянето на пътя за възстановяване от ефектите от COVID-19, както и за изграждането на икономика на споделен просперитет и устойчивост.

Призивът на глобално ниво тази година е достойният труд да бъде в центъра на действията на правителствата за възстановяване на икономическия растеж и изграждане на нова глобална икономика, която поставя хората на първо място.

Да браним и отстояваме заедно правото на достоен труд! Всеки ден и на всяко работно място!