Нови колективни договори, проблемите на трудещите се и форум за бъдещето във фокуса на посещение на Пламен Димитров в Плевен

Президентът на КНСБ Пламен Димитров проведе срещи в град Плевен на 5 октомври със служителите и ръководствата на предприятията „Мизия 96“АД, „Рубин трейдинг“ и Медицинския Университет УМБАЛ „Г.Странски“.

С тях бяха обсъдени параметрите на новите Колективни трудови договорите, а членовете на синдикалните структури споделиха своите искания и очаквания. Акцент в разговорите бяха и сложната ситуация, свързана с Ковид-19, настъпилите в резултат на пандемията промени в производствата на двете фирми, както и в болничното заведение.

Служителите на „Мизия 96“АД споделиха, че чувствително е намалял обемът на работа и това се е отразило на техните заплати. От два месеца се прилага мярката 60/40 и това е довело до запазване на работните места. От мениджмънта на компанията споделиха, че кризата е провокирала изтеглянето на дългогодишните партньори, но проявяват гъвкавост и са в ход преговори с нови партньори, които на първо място се интересуват от това, дали има квалифицирана работна ръка, която да изпълнява техните поръчки. И служители, и ръководството обясниха, че противоепидемичните мерки са на висота и се спазват от всички. Пламен Димитров цитира румънски колеги синдикалисти от бранша, които са споделили, че румънските фирми са постигнали с 30% по-високи разценките за същите норми. „Кризата дава предизвикателства, но дава и възможности, така че в много фирми това се взима предвид и се предоговарят условията“, посочи Димитров.

На срещата в Медицинския университет присъства медицински персонал от различни отделения и предвид кризата с Ковид-19 споделиха проблеми, касаещи заплащането на медиците на първа линия. Бяха повдигнати въпроси, които засягат здравеопазването като цяло – лимитите на болничните заведения, ниското заплащане на медицинския персонал, лекуването на неосигурени лица, което води до бюджетен дефицит на болницата. Беше споделено притеснението, че липсват кадри в много от звената и работи застаряващ персонал или в след пенсионна възраст. Управителят на УМБАЛ „Г. Странски“ д-р Цветан Луканов каза, че болницата обслужва цяла Северозападна България, в нея работят 1 800 човека и е втората по големина след „Св. Георги“ в Пловдив. Според него такива болници трябва да бъдат финансирани допълнително, защото на практика не връщат пациенти, а средно по 1500 неосигурени лица се лекуват годишно. За да се задържат кадрите, 75% от бюджета на болницата отива за заплати, но и това не е достатъчно. Погрешна практика по думите му е и частни, и държавни болници да се финансират от държавата, защото това ги поставя в неравностойно положение. Пламен Димитров обясни, че се подготвят искания за новия Колективен трудов договор за отрасъла и че трябва да има специален закон за големите болници, така че те да се финансират целево. „Моделът и подходът е финансирането да бъде толкова, колкото трябва. Принципалът трябва да си поеме отговорността и грижата, а не медицинските управители да се грижат за това как да се връзва бюджетът на болницата. Има нужда от спешно решение най-големите болници да станат независими, защото осигуряват националната сигурност“, каза президентът на КНСБ.

В „Рубин трейдинг“ ЕАД бе проведена среща със служители на предприятието и на нея бе обсъдено подписването на нов КТД. Като цяло обемът на работа е намалял с 25%, но това не се е отразило на трудовите възнаграждения в завода. При съкращения са били освободени 120 човека. Намаляването на персонала е било продиктувано от спирането на една от мощностите. Предстои пускането на нова пещ за топене на стъкло и ръководството е инвестирало в обучение на персонала, който ще работи там, както и в подобряване на условията на труд. Споделено бе, че се планира при вдигане на минималната работна заплата в страната, това да се отрази и върху заплащането на работниците, като заплатите бъдат повишени с 50 лв.

По време на посещението беше проведен регионален форум „Бъдещето на труда и предизвикателствата в ерата на дигитализацията“, реализиран с подкрепата на фондация “Фридрих Еберт”. На него присъстваха кметът на Плевен Георг Спартански, зам.областният управител д-р Красимир Трифонов, както и други официални лица. Презентацията провокира емоционални изказвания от страна на Спартански и Албена Тотева, началник на РУО- Плевен, която сподели, че дигиталните умения са важни за всички поколения и че ученето трябва да продължава през целия живот.

След приключване на форума беше проведено Тържествено заседание на Регионален съвет на КНСБ в Плевен по случай 30-годишнината на конфедерацията. В речта си Пламен Димитров засегна важни теми, като увеличението на заплатите, мярката 60/40, преките и косвените данъци, пенсиите, бюджетния дефицит за 2020 г., очакванията за бюджет 2021 г. Президентът на КНСБ връчи на областния координатор в града Янчо Андонов почетен плакет в знак на признателност за дългогодишната му работа като синдикалист.