Пламен Димитров в Пловдив: КНСБ иска 20% ръст на заплатите в администрацията, които не са увеличени през 2020 г.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров проведе редица срещи в град Пловдив вчера, като акцент в разговорите бяха доходите на работещите и отражението на ковид кризата.

Димитров се срещна с работници и ръководството на ВМЗ – Сопот. В завода работят 3700 души. От синдикалната организация споделиха, че искат сигурност за работните си места, по-високи възнаграждения, като за следващата година настояват да се предвиди твърда сума на повишението им, която да е еднаква за всички, а не процент върху заплатите им. През тази година ръстът е бил от 80 лева. За 2021 година те очакват нови договори, тъй като това е от съществено значение при формирането на заплатите. Работниците споделиха, че имат осигурен безплатен транспорт и ваучери за храна. Заради ковид има въведени строги мерки, които се спазват стриктно. След въпрос за пенсиите Димитров обясни какви са предложенията на конфедерацията за повишаването им.

От ръководството на ВМЗ-Сопот обясниха, че на общия икономически фон заводът стои добре, условията на труд се подобряват и се правят инвестиции. Негативно отражение дава ковид кризата, която е довела до спад на поръчките.

„Натрупаха се много неизвестни през тази година и ако вирусът продължава да нагнетява обстановката, не можем да направим прогноза за първите месеци на следващата година, споделиха от мениджмънта на срещата.

“Вие сте гръбнакът на военната индустрия. Хората имат усещането за сигурност на работните си места, но за да има мотивация и удовлетвореност, е необходимо да им се увеличават запалатите и през следващата година и то не по-малко от това, с което са били увеличени през 2020 година. Духът на хората е висок”, каза Димитров.

Работим много добре с представителя на КНСБ в завода и диалогът е конструктивен, подчерта директорът на ВМЗ инж. Иван Гецов. “Трябва да се даде предимство в държавата на предприятията, които дават готов продукт, защото той развива икономиката на България”, каза още той.

Димитров проведе среща и в Медицинския университет в Пловдив. Там се обучават 6400 студенти в 4 факултета. 800 човека е академичният персонал, а университетът е в топ 5 на класациите за висши учебни заведения в България. Имат иновативен и модерен поглед към бъдещето. По отношение на възнагражденията имат добро основно възнаграждение и всяка година го увеличават, казаха от ръководството. Не е имало съкращения заради ковид кризата, но пандемията е създала психосоциален стрес в хората. Имали са заболели студенти от Ковид, затова са минали по време на пандемията на дистанционна форма на обучение и са надградили компетенциите на персонала, като се е наложило да си контактуват във виртуална платформа онлайн. Ректорът проф. Мариана Мурджева сподели, че адмирира предложението на КНСБ да се промени статутът на държавните болници и те да бъдат извадени пред скоба.

Президентът на КНСБ се срещна и с представители на синдикалната организация във ВиК Пловдив. Те споделиха, че договореностите по Колективния трудов договор се изпълняват, но повдигнаха въпроса за ниските възнаграждения. Заради ниското заплащане работата не е привлекателна за млади хора. ВиК инженери липсват, половината са в пенсионна възраст, средната възраст на работещите е над 50 години и вече се усеща сериозен проблем с кадрите. Събириаемостта на дължимите суми за вода пада, а потреблението по време на ковид кризата е намаляло, защото не са работили училища, детски градини, хотели, споделиха работещите. Димитров обясни, че цената на водата ще расте, а заради социалната функция, която секторът изпълнява, трябва да му се обърне специално внимание от държавата. Той призова за увеличаване на размера на възнагражденията. В дружеството работят 1140 човека, до момента има един заболял от ковид. Според директора дружеството е много стабилно и цената на водата процентно е доста по-ниска от тази в София и други големи градове.

Пламен Димитров проведе среща и с кмета на Пловдив Здравко Димитров, на която повдигна въпроса за свикване на общинския съвет за тристранно сътрудничество. Поет бе ангажимент това да стане през следващите седмици. На градоначалника бе представена подписка от социалния патронаж в града с искане за увеличаване на заплатите с 15%.

По време на разговорите беше обсъдена подготовката на бюджета на страната за следващата година и как той ще рефлектира върху бюджета на общините и възнагражденията на служителите на държавна и общинска издръжка. “КНСБ ще настоява в преговорите за Бюджет 2021 за 20% увеличение на заплатите във всички структури на централната и местната администрация, които не са получили увеличение заради ковид, защото те изостават спрямо останалите и то сериозно“, заяви лидерът на КНСБ Пламен Димитров. По думите му предстоящият държавен бюджет трябва да има силна социална част и не трябва да се икономисва от допълнителните мерки за подкрепа на бизнеса и хората.

Кметът от своя страна подчерта, че в ковид кризата бюджетът на града е напрегнат, но се търсят механизми за справяне с дефицита. В момента се прави анализ във връзка с подготовката на общинския бюджет за следващата година. Здравко Димитров благодари за конструктивната работата с регионалния съвет на КНСБ и също подчерта, че се надява епидемичната обстановка да позволи по-регулярни срещи на общинския съвет за тристранно сътрудничество.

“В лицето на Община Пловдив имаме много отговорен социален партньор и диалогът през последната една година е ефективен и работещ“, каза председателят на РС на КНСБ в Пловдив Боян Бойкински.

На среща с Регионалния съвет на конфедерацията в града Димитров акцентира върху поискания от КНСБ ръст на заплатите в администрацията през следващата година, за очакванията за бюджета на държавата за 2021 г., за необходимостта да се стимулира потреблението на домакинствата, за увеличенията на обезщетенията на безработните, за необходимостта да се продължи мярката 60/40 и други актуални теми. За всеотдайната му работа на Боян Бойкински бе връчен почетния юбилеен знак на конфедерацията по повод 30-годишнината, която отбелязва през 2020 г.