Пламен Димитров посети предприятия в региона на Стара Загора

Президентът на КНСБ Пламен Димитров се срещна вчера със служители и ръководството на “Мини Марица Изток”. Обсъдени бяха перспективите пред дружеството и настояването на КНСБ да се изготви 5-годишна програма за развитието му. В нея трябва да залегне и ръст на възнагражденията, категоричен бе Димитров. По думите му от предвидените европейски средства за справедлив преход 2,4 млрд. лв. трябва да бъдат насочени към регионите, като само за Старозагорския трябва да са 1 млрд. Това ще гарантира бъдещето му, каза президентът на КНСБ.

Конфедерацията настоява още миньорите да имат участие в бъдещите проекти, които ще се реализират на територията на мините. “В недрата на мините има 1 млрд. тона въглища за следващите 50 г. Ресурсът е под нас. Трябва да се обединим като миньори и да защитаваме нашите интереси. Ние считаме, че трябва да бъде използван докрай капацитетът на мините”, категорични бяха работещите в предприятието.

Димитров напомни негативната позиция на конфедерацията по проекта на енергийна стратегия до 2030 г. и настояването да бъде допълнена. Тя бе обсъдена и с ръководството на дружеството, което сподели, че се прилага успешно мярката 60/40 и надеждите са тя да продължи.

Президентът на КНСБ посети и фирма “М+С Хидравлик” АД гр. Казанлък. Проведена бе среща с инж. Владимир Спасов, прокурист на предприятието, синдикалният председател Койчо Алексиев, членове на синдикалния актив. На нея присъстваха и Галина Кирчева, областен координатор на РС на КНСБ Стара Загора и г-н Николай Маринов, общински координатор на КНСБ Казанлък.

На срещата инж. Спасов обясни, че фирмата се е възползвала от мярката 60/40 още от месец май и юни, после от втория транш за месеците юли, август и септември, като подчерта,че благодарение на тази мярка са успели да запазят работните места в предприятието, работниците са ползвали и голяма част от платения си отпуск, но нямат съкращения на персонала, единствено има напуснали по собствено желание по лични причини. В момента в предприятието работят 1145 души, от които 930 са членове на КНСБ.

През тези месеци фирмата е спряла износа за Италия, който е 15% от техния оборот, но в момента се възобновява, дори в последните месеци имат и нови клиенти и разширяват пазара. Планът на предприятието за 2021 година е идентичен с този за 2019 година, намален с 2%, което е знак, че фирмата почти ще възстанови оборотите си преди кризата. Обективно оценявайки ситуацията в Европа и България по-конкретно, той смята, че фирмата ще успее да възвърне работата си на 100% преди кризата в началото на следващата година, което е един оптимистичен вариант.

Инж. Спасов смята, че държавата и правителството в частност трябва да насочат вниманието си към реалния сектор, към работодателите, които произвеждат краен продукт, имат износ и внос, трябва да се помисли за данъчни облекчения за тези работодатели, за да бъдат стимулирани да не намаляват заплати, да не режат социални придобивки, да запазят доходите на персонала си. Да се продължи с мярката 60/40 дори и във видоизменен вариант, но да бъде вдигнат прага на намаляване на оборота на фирмата на поне 30% при сегашните 20% като един от критериите за участие.

Синдикалният председател и хората от синдикалната организация споделиха, че имат добър диалог с ръководството, дори в момента се преговаря за допълнителен платен отпуск, поради изчерпването му в месеците на извънредното положение. Предвижда се и коледен бонус на работниците, преговаря се и за увеличение на заплатите в първото тримесечие на 2021 г. средно с 7-10%, което би могло реално да се случи при увеличение на продажбите в сравнение със последните месеци на тази година. В разговора хората потвърдиха, че са доволни от действащия Колективен трудов договор, но се предвиждат и няколко промени по отношение на социалните придобивки при подписването на новия КТД през април догодина – увеличение на квартирните пари, на сумите за ваучери, за лекарства, настоява се и за увеличение на нощния труд, по-строго отчитане на извънредния и др.

По време на посещението на КНСБ в региона вицепрезидентът Пламен Нанков пък проведе среща в “Кастамону Ентегре” – високотехнологично предприятие, което произвежда дървени плоскости за мебелната промишленост и пелети. В него работят 360 човека, а от тях 330 са синдикални членове.

В Стара Загора се проведе и заседание на Регионалния съвет на конфедерацията. По повод 30-годишнината на КНСБ и отдадената й работа областният координатор Галина Кирчева получи юбилейния знак на конфедерацията.