Пламен Димитров посети Несебър и Бургас

Президентът на КНСБ Пламен Димитров посети вчера градовете Несебър и Бургас. В първия морски град той се срещна с представители на синдикалната организация в общинската администрация и кметът на общината Николай Димитров.

По време на разговорите Пламен Димитров обясни, че конфедерацията остава най-голямата неправителствена организация в страната и не спира да повежда инициативи в социалната сфера. Дълги години ние апелираме за увеличаване на заплатите на хората. През последните 4-5 г. обърнахме особено внимание на социалните дейности и последното увеличение с 30% на част от администрациите и в социалните структури предвижиха заплатите напред, посочи той и обясни, че за догодина се очаква ръст от 20% на възнагражденията за общинската администрация. КНСБ настоява той е да е в този размер и за държавната администрация, която не е получила тази година повишение на заплатите заради ковид ситуацията. В Община Несебър последното по-сериозно увеличение на заплатите е било през 2008 г. с 15%.

Икономиката пада през второто тримесечие, затова трябва да се стимулира потреблението. Увеличаването на доходите е най-доброто решение. Ние ще настояваме за разширяване на социалните мерки. По наше настояване беше увеличен минималният размер на обезщетенията за безработица на 12 лв. на ден, припомни Пламен Димитров.

И кметът на Несебър, и градоначалникът на Бургас Димитър Николов, с когото Димитров също се срещна, изразиха притеснения, че приходите намаляват заради спад на постъпленията от местни данъци и такси и това води до дефицит на общинските бюджети. В Бургас общината е на минус 15 млн. лв.

След срещите Пламен Димитров обяви, че КНСБ ще поиска от държавата да отпусне безлихвена финансова инжекция за общините, за да прескочат зимата. Идеята е необходимите няколкостотин милиона лева да влязат в актуализирания бюджет, който до десетина дни ще се гледа в парламента заедно с рамката за 2021 г. До края на следващата година пък общините ще връщат подпомагането.