Пламен Димитров във Варна: Апелираме частният сектор да повиши заплатите с поне 6% през 2021 г.

Апелираме и към частния сектор да увеличи възнагражденията с поне 6% през следващата година, каза при посещението си в края на миналата седмица във Варна президентът на КНСБ Пламен Димитров. Той посети няколко предприятия и се срещна с кмета на града Иван Портних.

Димитров се срещна с представители на синдикалната организация в „Пристанище Варна- запад“. Служителите споделиха, че имат двугодишен Колективен трудов договор, който се изпълнява стриктно, но по тяхно мнение, заплатите са изключително ниски. През 2019 г. са имали увеличения на възнаграждението средно с 3 до 9%, а за 2020 г. увеличението е било с 50 лв., което е средно около 5%. Беше повдигнат въпросът за замърсяването на въздуха, което е от години и е от околните предприятия, като в доказателство служителите представиха снимки направени на различни дати. Пламен Димитров отговори, че за решаването на този проблем е необходимо да има замервания от независими лаборатории. Бяха повдигнати още два проблема – спадът на товарите към пристанището в следствие на ковид кризата и настанените във ведомствени жилища служители, които по всяка вероятност ще трябва да напуснат.

Друг проблем на територията на пристанището е лошото състояние на пътя, който се нуждае от спешен ремонт. Директорът Петър Сеферов отговори, че пътят е общински и че от Община Девня са писали писма до институциите, от които зависи. По отношение на замърсяването на въздуха е информирана РИОСВ. На въпрос на Пламен Димитров за ситуацията с ковид кризата от ръководството казаха, че се наблюдава съществен спад, който се изразява в двуцифрено число в проценти в работата на пристанището. Ситуацията се усложнява и от факта, че техен сериозен конкурент са частните терминали в района. Не е ясно, как ще завърши годината, но прогнозите са по-скоро песимистични. По отношение на заплащането на работещите на пристанището, директорът се ангажира, въпреки чувствителния спад на клиенти, да се постараят да запазят работните места за сметка на инвестициите. Той пое ангажимент и да бъдат увеличени възнагражденията за нощен труд.

Проведена бе среща и с мениджмънта на Летище Варна. Предвид затварянето на граници и приземяването на голяма част от авиокомпаниите ситуацията с въздухоплаването е смущаващо критична. Трафикът на летище Варна за последните месеци е намалял с 80%. Като се има предвид и задаващият се зимен сезон, в който летището работи с намален капацитет заради неговата сезонност, ситуацията е абсолютно стресираща, сподели изпълнителният директор. От компанията се прибегнали до мярката 60/40. На летището работи целогодишно постоянно нает персонал, като през лятото се назначат и допълнително хора. Въпреки всички прогнози, ръководството гледа с оптимизъм към летния туристически сезон на 2021 г.

Отражението на корона кризата бе обсъдено и на среща с кмета на гр. Варна Иван Портних. Той сподели, че се е отворила дупка в общинския бюджет. Кризата е ограничила чуждите туристи и постъпленията в общинския бюджет. Почти 100 процента от руските граждани, които имат собствени жилища на територията на общината тази година не са успели да дойдат и респективно не са си платили и данък сгради. Нисък е процентът на събираемост на данъците по принцип, защото икономическата ситуация е трудна. Драматична е ситуацията и с градския транспорт в града. В края на октомври месец ще бъде ясна точно картината със загубите, които градът е понесъл вследствие на пандемията. В Община Варна има подписан КТД и той се спазва. Не са съкращавани работни места.

След срещата беше реализирана една от инициативите на КНСБ за залесяване, предвидени за тази и следващата година. Част от тях дръвчетата бяха засадени в район Приморски, в междублоково пространство, от Пламен Димитров, председателят на СТСБ Екатерина Йорданова, областният координатор на КНСБ – Варна Анна Ковачева и други членове на екипа.

Във Варна се проведе и тържествено заседание на Регионалния съвет по случай 30-годишнината на КНСБ. Областният координатор Анна Ковачева беше удостоена с юбилеен знак, като тя също връчи от своя страна почетен плакет на Пламен Димитров.