Пламен Димитров посети Стара Загора и комплекса “Марица Изток”

Президентът на КНСБ Пламен Димитров посети Стара Загора вчера и се срещна с кмета на града Живко Тодоров и представители на синдикалната организация в общинската администрация. По време на разговорите със синдикалния актив Димитров подчерта, че е постигната договореност за увеличение на възнагражденията през 2021 г. с 20% за служителите на общинските структури. Това е най-големият ръст от 2008 г. насам.

Пламен Димитров посети и трите топлоцентрали в комплекса “Марица Изток”. Той се срещна с изпълнителния директор на “AES Марица изток 1” Иван Цанков, който сподели, че към този момент мощностите на централата работят добре. Предвид ситуацията с корона кризата за сметка на компанията са извършени на място 1300 PCR теста на работещите. От централата са готови с план за действие в случай на заразяване и необходимостта част от колектива да бъде изолирана на територията на централата. За целта има подготвени специални и напълно оборудвани помещения, които биха могли да поемат 120 човека едновременно, като дори има закупени и запаси от храна за време на карантината. Споделени бяха и притеснения относно новите разпоредби на ЕК, свързани с въглеродните емисии, които влизат в сила от 2025 г. От централата информираха за две нови високотехнологични разработки, които биха могли при внедряването им да запазят базовите мощности и работните места на служителите. Пламен Димитров каза, че в енергийната стратегия на правителството е необходимо да се оцени колко ще струва Зелената сделка за България и да се вземат предвид заетостта и регионалните проекции. КНСБ е на мнение, че не по-късно от средата на 2021 г. трябва вече много сериозно да се погледне в посока какво може да се направи на местно ниво и тогава ще стане ясно какъв ще е хоризонтът към 2025 година. Бизнесът и местната власт трябва да се ангажират и дадат експертиза за това как да се процедира през следващите години в Старозагорския регион.

В „Контур Глобал ТЕЦ Марица Изток 3“ бе проведена среща с представители на синдикалната организация. Пламен Димитров каза, че по Фонда за справедлив преход, касаещ енергетиката, има предвидени 1 200 000 евро, от които според него половина би трябвало да бъдат насочени към Старозагорския регион. По Механизма за Възстановяване и устойчивост също има сериозни средства, но за тяхното усвояване е необходимо да бъдат представени високотехнологични проекти. КНСБ застава зад идеята, че каквото и да се случва с комплекса, е необходимо да се гарантира на хората, че ще запазят същите възнаграждения и ще им се гарантира трудова заетост. Капитализацията е много голяма в бранша и има ресурси, които да се експлоатират до 2035 година и мощностите на ТЕЦ-а са в състояние да работят каза Пламен Димитров. На срещата с мениджмънта Пламен Димитров сподели, че е много добър подход на ръководството да има солидарност и да бъдат увеличени най-ниските възнаграждения.

Беше обсъден въпросът за изготвената Енергийна стратегия от правителството и мнението на КНСБ, че това е слаб документ, не дава никаква стратегия на отрасъла и има много неразрешени въпроси в нея. По този повод КНСБ инициира създаването на Институт за „Справедлив преход и устойчиви стратегии“ съвместно с Тракийския университет, в който да се генерират идеи, експертизи и се създават проекти, които да дадат планиране на средствата, които се очаква да постъпят към региона в сектор енергетика. Изпълнителният директор Красимир Ненов обясни, че компанията има достъп до всички най-съвременни технологии, като изкуствен интелект, виртуална реалност и вече имат предвид проект, чиято реализация би направила така , че емисиите да бъдат в пъти по-ниски. Те смятат, че не е редно да се отказват съществуващите мощности, чийто живот е до 2030 година, докато не бъдат изградени други.

В ТЕЦ “Марица Изток 2” също бе проведена среща с колектива от синдикални членове. Всички присъстващи споделиха притеснението си от корона кризата в предприятието. Вторият важен въпрос, който най-много засяга, всички е бъдещето на централата след 2025 година и визията за бъдещето на региона. Затова трябва да се подготвят проекти, да се приоритизират и представят във Фонда за възстановяване и устойчивост, каза Пламен Димитров. Средствата са огромни, но е необходимо да бъдат представени иновативни проекти. На последвалата среща с ръководството на предприятието, директорът Живко Динчев сподели, че има два интересни проекта на местен учен, които са много авангардни, но за тях са необходими средства, с които предприятието не разполага.