Пламен Димитров се срещна с Йорданка Фандъкова, заплатите в градския транспорт в София с 10% ръст и догодина

Столичната община ще продължи да изпълнява споразумението за сътрудничество, свързано с общинските транспортни дружества. С него се гарантира 10% увеличение на заплатите на работещите в градския транспорт от март 2021 г. Това увери кметът на София Йорданка Фандъкова на работна среща с президента на КНСБ Пламен Димитров, председателя на СТСБ към конфедерацията Екатерина Йорданова, заместник-кметовете на Столична община по финанси Дончо Барбалов и по транспорт Кристиян Кръстев. Към разговорите се присъдиниха и президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов и председателят на транспортната комисия към Столичен общински съвет Карлос Контрера.

Нямаме поле за маневриране от договорените параметри в споразумението, каза на срещата Пламен Димитров. То бе подписано през септември миналата година и предвижда 10% увеличение на основните трудови възнаграждения през 2020, 2021 и 2022 година. Споразумението е между кмета на Столичната община, лидерите на КНСБ и КТ “Подкрепа” и изпълнителните директори на “Център за градска мобилност”, “Метрополитен”, “Столичен електротранспорт” и “Столичен автотранспорт”.

Социалният диалог със синдикатите е много важен и нашата задача, е той да продължи. Днес повече от всякога има нужда да работим заедно, каза Фандъкова. По думите й всяка промяна, свързана с градския транспорт, трябва да бъде обсъдена и със синдикатите. Подчертано бе, че действащи Колективни трудови договори има във всички транспортни дружества и те се изпълняват. Предстои подписване на нови в някои от дружествата.

Обсъдено бе финансовото състояние на дружествата, възможностите за кандидатстването им по оперативните програми „Конкурентоспособност“ и „Човешки ресурси“ за осигуряване на допълнителни мерки за защита от Ковид-19 за работещите. Посочени бяха противоепидемичните действия, които се предприемат към момента.  За да се минимизира рискът, продължава спазването на мярката водачите в градския транспорт да не продават превозни документи.

“Благодаря на г-жа Фандъкова и на двамата президенти на конфедерациите за това, че застанаха зад нас, за да можем да постигнем това споразумение. То показа на практика какво върши социалният диалог. Неслучайно социалният диалог в СО е изваден от ЕК като добър пример – ние сме го доказали на дела, включително имаме принос и за Конвенция 190 на МОТ. Ние от СТСБ, заедно с КНСБ, предлагаме на ръководителите и указания как да се включат в мярката 60/40, но и по отношение на мярката 80/20, където с помощта на конфедерациите успяхме да включим транспорта на последната права от разглеждането. Смятам, че нашето партньорство дава реални резултати и ще го продължим”, заяви Екатерина Йорданова, председател на СТСБ.

Пламен Димитров повдигна въпроса за възстановяване на общинския съвет за тристранно сътрудничество, който да обсъжда стратегически проекти и идеи. Имахме ангажимент да го възстановим, време е да възобновим тази тема, посочи той.