ЕКП: Правителствата да спазват препоръките на ЕК за ваксините срещу ковид

Правителствата на страните от ЕС да спазват стриктно препоръките на Европейската комисия, свързани с ваксините срещу корона вируса, и да разработят национални стратегии за ваксинация. Това призовава генералният секретар на ЕКП Лука Визентини, съобщиха от Европейската конфедерация на профсъюзите.

Оттам напомнят, че ЕК препоръчва на страните-членки:

– Да обмислят безплатното предоставяне на ваксини срещу ковид.

– Да осигурят квалифицирани работници, медицински и лични предпазни средства за доставката на ваксините.

– Да определят приоритетни групи за ваксиниране, след като ваксините станат достъпни.

По-рано тази седмица Европейската комисия, от името на държавите-членки на ЕС, одобри договор с две фармацевтични компании, предоставящи 300 милиона дози ваксина срещу COVID-19, когато е доказано, че тя е безопасна и ефективна. Проучване показва, че ваксината, разработена от тези компании, има над 90% ефективност. Тези новини дават надежда по време на пандемията, която има толкова опустошителни последици за обществото и пазара на труда. ЕКП подкрепя целта, посочена от ЕК, за осигуряване на справедлив достъп за всички в Европа до безплатна ваксина.

ЕК публикува съобщение, в което се посочват ключови действия, които държавите-членки трябва да предприемат, за да бъдат напълно подготвени, когато ваксините са налични, включително разработване на национални стратегии за ваксинация. Ето линк към него: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/BG/TXT/DOC/?uri=CELEX:52020DC0680&from=EN