МКП: Спасението е в мащабно въвеждане на бързи тестове за Ковид

За спешни и мащабни инвестиции в бързи антигенни тестове за Ковид-19 настояват от Международната конфедерация на профсъюзите. Целта е да се овлаее пандемията, превзела все по-силно света и довела до унищожителни последствия за здравето, икономиките и работните места.

Бързите антигенни тестове могат да се правят от всеки – както у дома, така и на работното място, и дават резултат за 15-30 минути. Тяхната ключова характеристика е, че дават положителен резултат, когато хората всъщност са заразни и е вероятно да предадат вируса на другите. Сега утвърдените тестове – PCR, са скъпи и сложни за прилагане, посочват предимствата на бързите тестове от МКП.

Ние добавяме призива си към този на много изтъкнати учени. Добавянето на бързите тестове към съществуващата броня от мерки за справяне с пандемията би позволило затворените работни места да се отворят безопасно, казва генералният секретар на МКП Шаран Бъроу. Тя добавя: „Това ще спаси милиони работни места, ще съживи местния бизнес от развлекателната и ресторантьорската индустрия, ще даде надежда за рестартиране на туризма и авиацията, които са смазани от пандемията, както и на други сектори, които са на ръба. Маските, социалното отдалечаване, заплащането на болнични за всеки, който даде положителен тест, социалната защита и мерките за подкрепа на работата и бизнеса са все още от съществено значение и са жизненоважни за ефективното въвеждане на бързи антигенни тестове.”

Според Бъроу светът не може да продължи да живее в йо-йо режим между заключванията и частичното отваряне. Социалните, икономическите и здравните разходи са твърде високи.

От МКП изтъкват ползата от инвестициите в бързи тестове и широкото им разпространение, като се позовава на специалисти, епидемиолози, вирусолози и други експерти. Посочва се, че в Словакия нивата на заразяване са сведени до точката, при която е възможно частично възобновяване на икономиката, благодарение на: бързо тестване с антиген на 65% от населението в началото на месеца; последващо тестване в червените зони и изолиране на далите положителен резултат.

В други държави също започват да се полагат усилия за разпространяване на тестовете и масово тестване на населението. Изследване на Харвардския университет посочва огромните ползи – икономическата възвръщаемост е 14 пъти по-голяма от инвестицията, необходима за производството и разпространението на бързи антигенни тестове.

„Настоящият подход за борба с вируса струва прекалено много – загуби на живот, разклащане на психичното здраве, изгубени работни места. Това не може да да продължи. Ваксините са на хоризонта и МКП подкрепя осигуряването на достъп до тях за всички, но те сами по себе си, не са сребърен куршум. Трябва да добавим тези по-прости и евтини, но ефективни бързи тестове, за да дадем възможност на икономиките да се отворят в дългосрочен план и да спомогнем за потискане на вируса до степен, в която да сме сигурни в безопасността на работното място и публичните пространства”, коментира още Шаран Бъроу.