“Не си сам” подкрепи с над 70 хил. лв. синдикални членове, заболели от ковид. Да продължим заедно кампанията!

320 синдикални членове на КНСБ, заболели от ковид, са подпомогнати досега в рамките на благотворителната кампания „Не си сам“. Оказаната подкрепа е за над 70 хил. лева. Акцията стартира през месец май и вече седем месеца КНСБ продължава да подава ръка на заразените съвместно със своите основни членове и Благотворителен фонд „Проф. д-р Желязко Христов”.

Данните, с които КНСБ разполага, показват, че към настоящия момент са заболели общо 836 синдикални членове, като реалният брой на заразените е много повече. 234-ма са хоспитализирани или са преминали през болнично лечение през последния месец. 14 от боледувалите от COVID-19 членовете на КНСБ за съжаление са починали.

От стартирането на кампанията до септември Федерация на синдикатите от здравеопазването на КНСБ помогна на 87 заболели от COVID-19 медицински служители, като са изплатени помощи от по 350 лв. за общо 30 050 лв. Подпомогнатите членове са от медицинските центрове и болници в Бургас, Добрич, Кюстендил, Монтана, Нова Загора, Пазарджик, Плевен, Смолян, Ямбол,  УМБАЛСМ „Н.И. Пирогов“, Център за спешна медицинска помощ – София, Детско и училищно здравеопазване – София, РЗИ – Благоевград. Поради изчерпване на ресурсите на солидарния фонд на ФСЗ, изплащането на помощи е временно преустановено. След като отново бъде формиран финансов ресурс, органите на ФСЗ ще разгледат възможността за продължаване на подпомагането на нуждаещи се от помощ за лечение членове.

Към момента Синдикатът на българските учители, Независима синдикална федерация на енергетиците в България и Федерация на независимите синдикати от земеделието подпомагат синдикални си членове по своите вътрешни правила.

Благотворителен фонд „Проф. д-р Желязко Христов” помага на хоспитализирани членове от сектори, в които не са сформирани фондове за социална помощ и не са предвидени други механизми за подпомагане. Минималната финансова помощ е 150 лв. на заболял член, отговарящ на условията за подпомагане.

Финансовите средства, необходими за благотворителната кампания, се набират чрез целеви дарения по обявената банкова сметка на фонда. До момента той е подпомогнал 189 членове на КНСБ с общо 29 350 лева. Сумата надхвърля с над 4600 лева получените дарения, като до момента те са 24 744 лв. Направени са от основни членове на КНСБ (Синдикатът на българските учители, Федерацията на независимите синдикати от държавното управление, Федерация на независимите синдикати на миньорите, Национална федерация на енергетиците, Съюза на транспортните синдикати в България, Федерация на независимите синдикати в земеделието, Федерация на независимите синдикални организации от леката промишленост, Федерация на синдикатите от Военнопромишления комплекс, Национален банков синдикат, Синдикат „Пътно дело“), регионални съвети (в Бургас, Перник, Добрич) и синдикални организации на КНСБ (при „Аурубис България”, „Елаците мед”, Общински съвет – с. Лесичово, КЦМ, „Каолин” ЕАД, „Пристанище Лом”, Община Алфатар, Общински КС на СБУ при ДГ 17, СО на КНСБ при „Защитени жилища за лица с умствена изостаналост” и др.) и физически лица.

Нарастващият брой заболели синдикални членове и изчерпването на набраните целеви ресурси поставя пред риск подкрепата на заболелите членове. Всеки, който желае да се включи в инициативата и да направи дарение, може да го направи по банковата сметка на фонда:

IBAN: BG34UNCR76301010291100; BIC код UNCRBGSF; УниКредит Булбанк

Припомняме критериите за достъп до подпомагане от Благотворителен фонд „Проф. д-р Желязко Христов“:

  1. Членство в КНСБ;
  2. Потвърдена положителна проба за COVID – 19;
  3. Основният член, в който заболялото лице членува да не разполага със солидарни фондове или други механизми за подпомагане;
  4. Синдикалният член, диагностициран с положителна проба за COVID – 19 да бъде приет за лечение в болница.

Необходимо е да бъдат придставени следните документи (по имейл – rdzhagalova@citub.net или на адрес: КНСБ за Рени Джагалова, пл. „Македония” № 1, ет.9, стая 8):

  1. Заявление-декларация, попълнено от председателя на СО и изпратено по имейл или поща при констатиране на заболяването;
  2. Епикриза или друг документ, удостоверяващ диагнозата и че лицето е поставено на болнично лечение (може да се представи в последствие след изписването на пациента).