КНСБ подкрепя протести в Белгия срещу присъди на синдикалисти, участвали в стачка

Днес, на Международния ден за правата на човека, Генералната федерация на труда в Белгия (FGTB) организира демонстрации в редица градове в цялата страна. Целта на акцията е да се осъди условна наказателна присъда срещу 17 синдикалисти, участвали в стачка в гр. Лиеж през 2015 г. В продължение на пет години се правят опити те да бъдат обвинени за смърт в болница в района на Лиеж. Аргументът е, че линейката е била забавена от стачката.

На 23 ноември съдът в Лиеж произнася присъда срещу 17-те синдикалисти. Единайсет от тях са с условна присъда от две седмици, а шестима – с едномесечна условна присъда. Обвинението е за “злонамерено възпрепятстване на движението”.

FGTB обжалва съдебното решение, което според синдикатите е заплаха за правото на демонстрация и стачка. Федерацията иска  да насочи вниманието на обществото към опасностие, които крие такава присъда за всички социални движения. Основните права на протест, стачка и сдружаване са толкова важни в една демокрация, че могат да бъдат ограничавани само в изключителни случаи.

Според федерацията: „Ако това съдебно решение не бъде поставено под въпрос, всички биха могли да бъдат преследвани и осъдени. Това е реална заплаха за демократичния дебат и социалния протест. Изключително важно е всички да разберат възможните последици от тази присъда върху упражняването на нашите основни демократични права. FGTB няма да позволи да бъде заплашван от която и да било политическа сила на власт и ще продължава да се бори за социален прогрес и правосъдие!“

КНСБ изпрати писмо, с което изразява подкрепата си за демонстрациите днес и напомня, че правото на протест и стачка е фундаментално и в основата на всяка демокрация.