32% от учителите искат да се ваксинират

Около 32% от учителите от детските градини до 12-ти клас са изявили желание за ваксинация срещу COVID-19, показват данни на Синдиката на българските учители. Това каза за предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“ председателят на СБУ д.ик. н. Янка Такева.

COVID-19 ще си отиде тогава, когато се отнесем сериозно към ваксините, каза още тя. „Как така от раждането на децата ние ги подлагаме на ваксинация. Не се страхуваме за техния живот, а се страхуваме за нашия. Явно има промяна в ценностната система. След като бебе на ден и половина понася ваксина, какво пречи на майка му и баща му да се ваксинират, за да бъдат качествени работници и да запазят живота и здравето си. Смятам, че синдикалната ни организация ще създаде много добра организация за ваксиниране по регионални управления на учителите и на помощния административен персонал в образованието“, каза тя.

Според Янка Такева се наблюдава огромно желание за връщане в училище, защото живият контакт липсва и на учители, и на ученици. Той е от изключително значение и за възпитанието на младите, обясни тя.

Днешното връщане в клас се приема с облекчение от учители и родители, посочи Такева и изтъкна, че няма напрежение в системата на образованието. „Дистанционното обучение не може да даде знанията, поведението и тръпките, които се получават в класната стая и ако трябваше то да бъде водещо, досега образователните системи в света щяха да направят чудеса в това отношение. Тревожни са данните, които изнасят ООН, УНИЦЕФ, Европейският комитет по образование и др., че много деца остават извън борда и може да се получи така, че неграмотността, непълните знания и
откъснатостта на социалната среда на младото поколение може да нанесе сериозни щети
във всички останали сфери на живот“, обясни лидерът на СБУ.

Янка Такева каза още, че в електронна среда има много трудности от гледна точка на отсъствията, оценките на учениците и поведението им, както и пълнотата на знанията им. Проблеми има и със спиране на интернета, което разконцентрира работата на цялата виртуална класна стая, обясни тя. Освен това в много райони има спирания на тока или липса на интернет с дни наред, допълни Такева.