Американската федерация на труда и групата на работниците в ЕИСК осъдиха нахлуването в Конгреса на САЩ

Американската федерация на труда и Конгреса на индустриалните организации (AFL-CIO) осъди нахлуването в Капитолия на привърженици на Доналд Тръмп, предизвикало безредици и довело до жертви, и го определи като “едно от най-големите нападения над нашата демокрация след Гражданската война”.

“Този опит за преврат се подклажда от години, тъй като Тръмп постоянно бълва отрова, конспирации, омраза и лъжи на своите поддръжници. Те изпълняват неговите желания и твърде много републикански депутати дори насърчават тази насилствена заплаха за нашата република”, се казва в изявление на президента на AFL-CIO Ричард Тръмка. Синдикалната организация обединява 55 профсъюза, които представляват 12,5 милиона работници.

В изявлението се посочва още, че Тръмп е насърчен от избирателна колегиална система, “която създава път за въстание, вместо просто да удостовери кандидата с най-много гласове”. Това е опит за нарушаване на конституционните права на всеки спазващ закона американец и работническото движение няма да го отстоява. Не днес. Никога., завършва лидерът на AFL-CIO.

От Международната конфедерация на профсъюзите застанаха зад позицията на AFL-CIO и я разпространиха и чрез своето становище. “Очакваме с нетърпение новата администрация на САЩ, която да зачита демокрацията и правата на човека и по-специално правата на работещите жени и мъже. Тръгващото си правителство и неговите политически съюзници подкопаха задължението да защитават хората навсякъде. Очакваме с нетърпение да преминем през този тъмен период в САЩ, напомнящ за действията на диктаторите в други страни”, каза генералният секретар на МКП Шарън Бъроу.

Групата на работниците в Европейския икономически и социален комитет също осъди категорично случилото се в американския Конгрес и алармира, че “картините на бунта в САЩ и на хората, които проникват в сградата на Капитолия, са шокиращи, плачевни и предупредителен знак за всички”.

“Това въстание, което някои посочват като опит за преврат, е едно от най-големите нападения върху американската демокрация след Гражданската война. Още по-обезпокоително е, че постъпките на действащия президент ясно подтикват хората да се държат по такъв начин. Този шокиращ инцидент обаче не беше спонтанно или необичайно събитие. Пътят, водещ до това, е подготвен през последните 4 години и днес е очевидно къде води разпространението на омраза и пренебрегването на основните демократични, етични и морални ценности”, казва председателят на групата на работниците Оливер Рьопке.

В позицията се казва, че невероятните сцени във Вашингтон трябва да служат като предупредителен сигнал за Европа, която също е изправена пред нарастващото разделение, поляризация на обществото и изключване на определени социални групи. Това е идеална среда за размножаване на безскрупулни популисти и трябва да се борим с решителност срещу нея.

“Борбата за демократични ценности е неразривно свързана с борбата за социални права. Ето защо групата на работниците декларира пълната си солидарност с демократичното гражданско общество на САЩ, особено с нашите братя и сестри от синдикалното движение AFL-CIO. Защитата и насърчаването на демокрацията, на социалните права, на законността и на уважението един към друг – това остават съвместните усилия на работническите движения в САЩ, в Европа и по света.”

КНСБ застава и зад двете позиции и осъжда остро проявеното насилие и опита за потъпкване на демократичните ценности.