ЕКП: За един и същи труд жените в ЕС получават с до 865 евро по-малко от мъжете

Жените в ЕС продължават да получават по-ниски възнаграждения от мъжете, дори да извършват работа, която изисква същите умения, образование и усилия. Това е факт въпреки над 45-годишното законодателство на ЕС за равно заплащане, алармират от Европейската конфедерация на профсъюзите и напомнят за обещанието на ЕК да публикува Директива за прозрачност на заплащането на половете. 

От конфедерацията дават за пример сравнение на заплатите в производствения сектор. То показва, че жените, произвеждащи бяла техника, получават значително по-ниска заплата от мъжете, които произвеждат автомобили, въпреки че и двете работни места изискват еднакви компетенции. В Германия жените в сектора на бялата техника, занимаващи се с производствена работа, равна на полагания труд от мъжете в автомобилната индустрия, получават средно с 865 евро на месец по-малко брутно възнаграждение от тях. В Румъния пък жените, работещи в индустрията на бялата техника, печелят средно с 244 евро на месец по-ниски нетни заплати, отколкото мъжете в автомобилната индустрия.

Примерите са предоставени от филиала на ETUC industriAll Europe и показват колко дълбоко е вкоренен предразсъдъкът за стойността на извършвания от жените труд. Именно той продължава да е основната причина за ниското заплащане на милиони работници, включително чистачи и болногледачи, които са на първа линия в борбата са Ковид-19, посочват от ЕКП.

Конфедерацията и industriAll Europe призовават за реализиране на „обвързващи мерки за прозрачност на заплащането на жените и мъжете“, обещани от председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен. Те ще дадат възможност на работниците и синдикатите да получат достъп до информация какви са критериите за определяне на нивата на заплащане, а това ще помогне да договорят равни стойности. От ЕКП дават пример с правителството на Нова Зеландия, което през ноември миналата година прие изменение на Закона за равното заплащане в страната, което гарантира, че заплатите за жените се определят чрез референция колко ще получат мъжете за същата работа.  Подобна клауза бе включена в проекта на ЕКП, с който бе изготвена чернова на директива от 3000 думи. Целта й бе да вдъхнови Европейската комисия за изготвянето на такъв текст, чрез който да се върви към постигне на равенство в заплащането.

„Сравняването на заплащането на жените и мъжете в производствения сектор показва ясно как жените получават по-ниски заплати, дори когато работата им изисква същите нива на умения и физически усилия като тези на мъжете. Кризата с Ковид разкри също така дълбоко вкорененото пристрастие към заплатите за професии, доминирани от жени, като полагането на грижи и почистването. Те са признати за „съществени“, въпреки че са сред най-ниско платените. Нуждаем се Европейската комисия да изпълни обещанието си за директива за прозрачност на заплащането, за да гарантира, че мъжете и жените най-накрая получават еднакво възнаграждение за труд с еднаква стойност”, коментира заместник-генералният секретар на ЕКП Естер Линч.