СБУ: От февруари започва ваксинирането на учителите

Ваксинирането на работещите в системата на средното образование да стартира през месец февруари в районите, където са осигурени необходимите количества ваксини. Това е договорено на работна среща в Министерството на здравеопазването на 18 януари, съобщиха от Синдиката на българските учители. Срещата се е състояла по инициатива на председателя на СБУ д.ик.н. Янка Такева. В нея са участвали министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, министърът на образованието Красимир Вълчев, главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев и др.

На срещата са обсъдени въпроси, свързани с тестването и ваксинирането на работещите в системата на предучилищното и училищното образование, логистиката и механизмите, по които ще бъдат извършени, ролята на РЗИ, на личните лекари. Решено е да се разработи логистичен план за разпределението на ваксините и ваксинирането по региони, тестването с антигенни тестове на педагогическите специалисти и непедадогическият персонал да стартира от 25 януари. Целта е да се открие скрита заболеваемост в системата и да се приложат мерки за справяне с нея.

Дадена е възможност на МОН и социалните партньори, ако епидемичната обстановка позволява, да стартира присъствено обучение и на учениците от 5-ти до 12-ти клас от 4 февруари. На срещата е решено още да се възстанови работната група между Министерството на здравеопазването и Министерството на образованието за усъвършенстване на комуникацията и координацията между двете ведомства при осъществяване на процеса на ваксиниране и справяне с епидемичната ситуация у нас.