КНСБ обсъди с кмета Йорданка Фандъкова бюджета на София за 2021 г.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров обсъди с кмета на столицата Йорданка Фандъкова параметрите на бюджета на София за тази година. В срещата участваха председателите на СБУ Янка Такева, на Федерацията на независимите синдикати от държавното управление и организации Кръстьо Боянов, на Съюза на транспортните синдикати в България Екатерина Йорданова, зам.-председателят на НБС „Водоснабдител“ Евгени Янев и зам.-пресдедателят на Федерацията на синдикатите в здравеопазването Слава Златанова.

Приходната и разходната част на бюджета бяха представени от зам.-кмета по финансите Дончо Барбалов. Йорданка Фандъкова обясни, че за миналата година има минимално неизпълнение на приходната част от местни данъци и такси. В резултат на спечелени нови проекти пък има ръст на европейските средства. По отношение на разходите през тази година Фандъкова акцентира върху три стратегически цели: инфраструктура (изграждането на третия градски ринг, малките квартални улици и безопасността на движението); строителство на нови детски градини и училища; подобряване качеството на въздуха. Планира се да бъдат пуснати 25 нови трамвая, 82 електробуса и 30 нови тролея.

Капиталовата програма е за общо 500 млн. лева. Заложени са средства за реконструкция и създаване на първата детска поликлиника в София, а от тази година стартират девет нови социални услуги.

Пламен Димитров повдигна въпроса за това как Столичната община ще се възползва от „Плана за възстановяване и устойчивост“. Йорданка Фандъкова обясни, че приоритетите са няколко: за продължаване на линия на метрото; за ВиК проекти; за саниране на публични сгради като болници, поликлиники, училища, детски градини.

Янка Такева благодари за всичко, което общината прави в сферата на образованието. „Подписахме най-добрия КТД“, отбеляза тя и помоли за специален безплатен билет за учителите, които водят децата в музеите на града. Идеята бе одобрена от кмета Йорданка Фандъкова.

Кръстьо Боянов от ФНСДУО постави въпроса за ръста на заплатите на социалните работници в София. „Парадокс е, че в страната работещите в социалната сфера получават по-високи възнаграждения, отколкото в София. Няма кадри и хората там изнемогват“, каза той.  Кметът се ангажира проблемът да бъде коригиран и работещите да получат увеличението. „Нашата грижа към домовете за възрастни хора е голяма. Имаме линейка с парамедик и всеки дом ще бъде посетен, за да бъдат ваксинирани и персоналът, и настанените в дома“, каза Фандъкова.

Обсъдена бе и ситуацията с градския транспорт на столицата в трудния период на ковид кризата. Председателят на СТСБ Екатерина Йорданова посочи, че София предостави добра и безопасна транспортна  услуга в най-тежкия период на пандемията. „Загубите на системата на градския транспорт са сериозни. Виждаме усилията на общината, включително и последната актуализация на бюджета за 2020, целяща увеличаване на средствата за транспорт, както и сегашното проектно увеличение за 2021 година. Ние от СТСБ – КНСБ виждаме и огромната загубата в следствие на пандемията, която ще се отрази сериозно на цялата система и директно на общинските транспортни дружества. Отчитайки, че градският траспорт е обществена услуга, която независимо от обстоятелсвата трябваше да бъде предоставяна независимо от загубите, считаме, че Столичният градски транспорт трябва да получи целева финансова подкрепа от държавата,  за да покрие реализираните загуби“, каза Йорданова.

Фандъкова увери, че се полагат усилия и ангажиментът на общината за увеличаване на заплатите на шофьорите в градския транспорт с 10% от 1 април ще бъде спазен.

Зам.-председателят на ФСЗ Слава Златанова благодари за увеличението на стартовите заплати на медицинския персонал. „Ние сме депозирали нов колективен трудов договор и молим да ни съдействате за увеличаване на стандарта с 10-15 %“, каза Златанова.