Пламен Димитров бе избран за зам.-председател на Икономическия и социален съвет

Президентът на КНСБ Пламен Димитров бе избран за зам.-председател на Икономическия и социален съвет. Той ще заема поста в новия 4-годишен мандат на съвета.

Първата му пленарна сесия се състоя днес онлайн под ръководството на новия председател Зорница Русинова. В официалното откриване на учредителната сесия участваха председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, еврокомисарят по иновации, научни изследвания, култура, образование и младежта Мария Габриел, еврокомисарят по работни места и социални права Никола Шмит, заместник-министър председателят Томислав Дончев.

Пламен Димитров бе избран за зам.-председател от групата на синдикатите, от групата на работодателите тази функция ще изпълнява председателят на АИКБ Васил Велев, а от тази на гражданския сектор – Лидия Шулева.

В съвета от КНСБ като членове влизат още Ася Гонева, Иван Кокалов, Чавдар Христов, Любослав Костов, Огнян Атанасов. Лидерът на СБУ Янка Такева членува в групата на гражданския сектор като председател на сдружение “Обществен женски парламент – 21 век”.

“Искрено вярвам, че с активната ни работа като ИСС ние можем да имаме реален принос в полза на хората
при възстановяване на икономиката на страната, при възстановяване на доходите и за наваксване в
развитието на страната ни, посочи тя. Надявам се с работата си да покажем, че сме гражданския парламент,
да имаме принос във всяка една от темите, които са не само важни в национален контекст, но и в
европейската програма на България”, каза при откриването на сесията Зорница Русинова.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева пък подчерта, че най-важното качество, което отличава ИСС от други институции, е неговият разностранен експертен потенциал и тясната връзка с гражданите. Позициите на ИСС
по основни икономически и социални въпроси са изключително важни за дейността на законодателната
власт, защото именно връзката между гражданите и законодателната власт е същността на демократичния
процес, каза Караянчева.

Българският еврокомисар Мария Габриел увери, че следи становищата на ИСС и те са изключително ценни. Тя открои като област, по която предстои тясно сътрудничество, Зеленият пакт и всички предизвикателства и възможности, които следват от него. Никола Шмит посочи, че светът на труда се променя и няма да е същият, като този преди пандемията. Вицепремиерът Томислав Дончев изтъкна, че посочените в становището на ИСС препоръки по Националния план за възстановяване и устойчивост са взети предвид и предстои да бъде представен обновен вариант.