Огнян Атанасов пред БНР: Зелената сделка е нов икономически модел

Изготвящите се в момента териториални планове за справедлив преход на трите въглищни региона в България (Стара Загора, Кюстендил и Перник) са били обсъдени на срещи между синдикатите и консултантът Прайс Уотър Хаус Купърс през месец януари, съобщи пред БНР Стара Загора националният секретар на КНСБ Огнян Атанасов.

Това бяха по-скоро опознавателни срещи, в които Прайс Уотърс ни казаха какви са трите фази, които са предвидили при подготовката на плановете – встъпителна; свързана с механизма на управление; третата фаза е т.нар. аналитична фаза и четвърта  – подготовка на проекта, който трябва да излезе като първоначален вариант до средата на месец май. Председателите на федерациите на миньорите и енергетиците са доволни, защото не ни се случва много често, когато се правят такива планове, те да започват с толкова коментари.

Самите териториални планове предстои да бъдат одобрени от ЕК до края на септември. Ние се вслушваме в работещите и тяхното мнение, защото хората вече са загубили доверие, подчерта Огнян Атанасов. Идеите за промяна трябва да тръгнат отдолу нагоре, категоричен е той:

Консултатите очакват проекти за разнообразяване на икономическата структура на отделните региони, проекти насочени към възможностите за преквалификация на работещите и проекти за възобновяема енергия. Хората не реагираха много добре на плановете на преквалификация. Те реагират остро, защото за тях това означава спиране в най-кратък срок и обучение, но в какво? Всички се обединихме около мнението, че действия с план по-малък от 10 години в тези региони, не са справедливи.

Всичко, което се случва оттук нататък в тези региони следва да е свързано с работниците, защо не и с тяхното пряко участие в икономическото развитие, чрез т. нар. работнически кооперативи, смята Огнян Атанасов:

Основната ни задача е да има яснота, защото такава няма, за разлика от Чехия и Гърция, например. У нас никой не казва твърдо какво се случва. Ясно е, че въглищата ще затихват, докато има система за търговия с емисии, а тя ще продължи да съществува. 

Това, от което заинтересованите страни имат нужда, е яснота. Най-вече – правителството да е наясно какво ще се случва в бъдеще, уточни Огнян Атанасов.

Ние не коментираме работни места, няма да допуснем намаляване на работни места, докато не разберем какво се случва. Разковничето е в новите технологии и възможността те да се развиват в страните от Централна и Източна Европа. ЕК да вземе това предвид и да направи така, че трансферът на технологии да дойде и при нас.

Работните места да бъдат запазени, доходите да бъдат повишени – това е задължителна част от прехода към нов тип икономика, казват от КНСБ.

За съжаление думичката „справедлив“ в България я направихме плашеща. Хората като чуят за справедлив преход и казват – ще ни затварят, оставаме без работа. Това трябва да го обърнем на всяка цена, заключи Огнян Атанасов.

Целия разговор можете да чуете тук