Кръщават улица на проф. д-р Желязко Христов в Минерални бани

Безименна улица в курортния център Минерални бани ще носи името на проф. д-р Желязко Христов.

Предложението до общинския съвет е внесено от кмета на общината Мюмюн Искендер. Улицата е с дължина 860 метра и води до комплекс „Изворите“.

Минерални бани е знаково място за КНСБ. Там през 2001 г. за първи път по идея на проф. д-р Желязко Христов се провежда Международния детски етнофестивал „Децата на Балканите – с духовност в Европа“ под патронажа на КНСБ със съдействието на община Минерални бани. Първият детски етнофестивал се провежда на 1 юни като еднодневен празник на изкуствата на всички етноси, населяващи нашите земи, под мотото: „Децата – заедно за България”.

От 2003 г. състезателната програма е двудневна, с участието на деца от Балканските страни. Всяка следваща година мащабите и обхвата на фолклорния празник се разрастват и той става все по-вълнуващ и завладяващ. С времето етнофестивалът се утвърди като популярен и очакван детски празник. Постепенно броят на участниците расте и през последните години те са над 2000. На фестивалната сцена в Минерални бани са се представяли състави и изпълнители от Албания, Босна и Херцеговина, Грузия, Гърция, Македония, Молдова, Индия, Полша, Румъния, Русия, Сърбия, Турция, Хърватска и от всички региони на България. Основната насоченост на фестивала е загърбване на етническите различия, възпитаване на етническа и религиозна толерантност у децата. Празникът е пъстра палитра от национални костюми и е съпътстван с много веселие, песни, танци, създаване на приятелства и незабравими мигове и спомени за децата.