Пламен Димитров пред БНТ: През 2025 г. средната работна заплата може да надмине 2400 лв.

През 2025 г. средната работна заплата може да надмине 2400 лв. и това е постижимо, обосновано с растежа на икономиката, която пък трябва да абсорбира огромни милиарди ресурси, за които политиците трябва да дадат много точни разчети. Тези 29 млрд. евро, до които България има достъп от тази година, къде ще отидат и как ще гарантират тези проценти, каза в интервю за “Денят започва” на БНТ президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Той обясни, че в приетия вчера от висшия орган на конфедерацията Меморандум за социално-икономическо развитие на България за 2021-2025 г., са посочени основните ориентири, към постигането на които да се стреми страната ни.

Един от най-важните е конвергенцията на брутния ни вътрешен продукт със средния за ЕС. Според КНСБ в края на следващия мандат през 2025 година можем да стигнем 67% от средноевропейския БВП. През 2019 г. е бил 53%, а в момента вероятно е 55 на сто от него. С подобно движение трябва да се движат и доходите като проценти, посочи Димитров. Т.е. през 2025 година ще достигнем 2/3 от средноевропейските показатели. Това означава ръст от средно 5 на сто на БВП ежегодно. Според президента на КНСБ това е постижимо още тази година, въпреки кризата, чрез пакет от мерки.

Според КНСБ средната работна заплата всяка година трябва да расте с 12-13 процента и това ще се отрази веднага и върху емиграционните процеси.

Около 800 000 души в България трайно са работещи бедни, от тях около 500 000 работят на минимална
заплата. По думите на президента на КНСБ минималната работна заплата трябва да расте с около 17-18% на година, или 100-120 лв. С 312 евро минимална работна заплата страната ни е последна в ЕС, преди нас е Латвия с 430 евро, евро, което показва, че скоковете на МРЗ трябва да са с по-широк и по-бърз темп, посочи Димитров. КНСБ настоява минималната заплата да достигне 1200 лв. през 2025 година. Така ще постигнем и предвидения в бъдещата директива за минималните работни заплати праг, според който МРЗ трябва да е поне 50 на сто от средната заплата за страната.

За настояването на КНСБ за среща с премиера заради мерките в подкрепа на бизнеса и заетостта по механизма, реализиран в Германия и други страни, и какво показва сравнението на приложените у нас мерки спрямо тези в другите държави в ЕС – вижте във видеото.