ЕКП: Тече битка по Директивата за прозрачност на заплащането

Европейската комисия най-накрая е готова да представи Директивата за прозрачност на заплащането на 4 март – 460 дни, след като председателят й Урсула фон дер Лайен встъпи в длъжност и се ангажира да я предаде “в рамките на 100 дни”, се казва в съобщение на Европейската конфедерация на профсъюзите.

Оттам коментират, че надеждите, че ще има напредък в намаляването на разликата в заплащането между половете, каквато е целта на директивата, са попарени, защото към момента са изтекли три различни версии на проекта.

Неотдавна говорител на ЕК заяви, че „качеството в този случай е по-важно от скоростта“, но различните изтекли версии показват много различни политически решения, които се обсъждат само седмица преди публикуването на законопроекта, казват от ЕКП.

Сравнението на трите версии разкрива поне три основни противоречия (и потенциални пречки за равенството при плащането):

– Едната версия не съдържа забрана за секретност на заплащането, което би затруднило постигането на еднакво заплащане за жените и мъжете, които вършат една и съща работа;

– Втора версия дава на работодателите правомощието да определят кои работни места могат да бъдат сравнявани с други, когато оценяват равно заплащане или за една и съща работа, или за работа с еднаква стойност;

– Нито една версия не дава право на синдикатите да преговарят за равно заплащане, а вместо това се позовават на „представители на работниците“, които могат да включват фалшиви синдикати, създадени от шефове. Това може да направи много по-трудно постигнето на реална промяна чрез директивата.

Зам.- генералният секретар на ЕКП Естер Линч коментира: „Комисията накара жените да чакат действия за прозрачност на заплащането през цялата пандемия, която разкрива колко лошо са били подценявани работните позиции на първа линия, заемани главно от жени. Точно, когато си помислихме, че Комисията ще се справи, виждаме всемогъща битка. Най-малкото е тревожно и нямаме представа дали директивата ще ускори болезнено бавния напредък към равенството в заплащането между половете, или ще бъде с няколко крачки напред и с подобен брой назад. Призоваваме комисар Дали да представи директива, която помага на синдикатите да се договорят за равно заплащане на мъжете и жените, които вършат една и съща работа, и да запълни разликата в заплащането между половете.”

Информация за предложенията на ЕКП по директивата можете да видите в този линк: https://www.etuc.org/en/pressrelease/unions-publish-own-equal-pay-directive-protest-commission-delay