Пламен Димитров пред Нова телевизия: Предлагаме необлагаем минимум, 4 партии също искат да се въведе

За този мандат ръстът на минималната работна заплата е около 45%. Ние предлагаме увеличение за следващия мандат около 90%. Искаме в края на следващия мандат да видим две минимални работни заплати, които да покриват разходите за издръжка, които едно семейство има в България, по българските стандарти. Както се случва вече в Латвия, Литва, Естония, Словения, които минаха по пътя на ERM II и влязоха в Еврозоната. Това обясни в предаването “Неделята на Nova” президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Той разясни акцентите в изготвения от конфедерацията Меморандум за социално-икономическо развитие, който ще бъде обсъден с партиите, кандидатстващи за следващото Народно събрание. Димитров посочи, че четири от тях предвиждат в програмите си също, както предлага от години КНСБ, въвеждане на необлагаем минимум, равен на минималната работна заплата. Това ще остави пари у хората, каза той.

Предложеният ръст на заплатите е възможен, ако работните заплати продължат да растат както досега – с 10-12%. Бизнесът ще реагира остро, защото всеки разход го настройва в отбранителна позиция. Който се занимава с бизнес, трябва да мисли реалистично. Трябва да се плащат тези заплати, които хората получават в други страни. В противен случай няма да остане никой, който да работи тук, коментира финансистът Емил Хърсев по време на дискусията.

Дискусията можете да видите тук: https://www.vbox7.com/play:dc95daa897