Честит 8 март!

Днес отбелязваме Международния ден на жената. Всяка година Осми март е повод да обърнем поглед към историята и към началото на борбата за равноправие. То е поставено през 1857 година, когато в Ню Йорк избухват първите протестни митинги на жени, работещи в текстилни фабрики. Те са водени от стремежа за равни права с мъжете, намаляване на работното време и подобряване на условията на труд.

През 1909 г. Американската социалистическа партия обявява 28 февруари за Национален ден на жената. През 1910 г. на Втората международна конференция на работещите жени в Копенхаген е взето решение за учредяване на „Ден на жената“, който да се отбелязва ежегодно. За първи път е честван на следващата година в Дания, Германия, Австрия и Швейцария. От 1914 г. отбелязването на празника в различните страни е на 8 март. През 1977 г. Общото събрание на ООН решава тази дата да стане Международен ден за правата на жените и за мир.

Усилията – за равноправие, за еднакво заплащане, за повече жени на ръководни позиции във всички сфери на политическия и социално-икономическия живот, за елиминиране на дискриминацията и насилието, на бариерите за намиране на работа, не бива да остават на заден план и трябва да се полагат всеки ден. Особено в тежката ситуация на ковид кризата, натоварила жените с още повече трудности и отговорности.

Това е кауза, която не търпи отлагане и компромиси.

Защото Вие, мили жени, сте моторът, който движи света. Неговата несломима сила и нежна красота.

Бъдете здрави и непримирими!

Честит празник!