КНСБ на среща с ПП ГЕРБ: Без работещи бедни до 2025 г.

До 2025 година в България няма да има работещи бедни, ако се изпълнят предложенията на КНСБ, залегнали в Меморандума за социално-икономическо развитие на страната за следващия 4-годишен период. Това подчерта президентът на конфедерацията Пламен Димитров на среща с представители на ПП ГЕРБ.

Той представи основните параметри и цели в меморандума пред Томислав Дончев, Деница Сачева, Костадин Ангелов, Росен Желязков, Лъчезар Борисов, Владислав Горанов. В първата от традиционните срещи с партиите, които участват в парламентарните избори, се включиха цялото ръководство на КНСБ и лидерите на част от федерациите към конфедерацията.

“За нас е важно в тази среща, както и в останалите, които ще направим с другите партии, които имат шанс да влязат в следващото Народно събрание, да чуем какво предвижда програмата на съответната партия в социално-икономически план, как си представя икономическото развитие на България през следващите 4 г. Естествено и в секторен план в ключовите направления на икономиката: индустрията, услугите и бюджетните системи“, каза в началото на срещата Димитров.

Той подчерта, че в предстоящите четири години е времето да се направи по-сериозна промяна в дълго отлагани политики и реформи. По думите му икономиката ще се възстанови през следващата година, като се очаква процесът да започне в края на тази. Според КНСБ следващото правителство трябва да заложи на между 5 и 7% номинален растеж на брутния вътрешен продукт, като той започне от 2022 г.

Годишно средната работна заплата трябва да расте с 12,5% , а минималната – със 17,5%.  Има фискално пространство за това увеличение и то е необходимо, посочи Димитров.

До 2025 г. изпреварващият ръст на минималната заплата ще доведе до това, че в България да няма работещи бедни, обясни президентът на КНСБ. Според него за тричленно домакинство 1236 лв. минимална заплата през 2025 г. ще осигури толкова пари, колкото са нужни за издръжка на живот. “И шивачки, и чистачки, и нискоквалифицирани работници, ако това се направи, няма да се класират в графата работещи бедни”, изтъкна Пламен Димитров. В момента 450-500 хил. българи са на минимална работна заплата.

КНСБ настоява за ребалансиране на данъчното облагане и необлагаем минимум.

Конфедерацията предлага 20% от БВП, без разходите за здравеопазване, да се отделят за разходи за социални цели. Когато се дава по 50 лева на всички пенсионери или когато се вдига минималната пенсия – с тези мерки не се постига тази адекватност, които пенсионните правила изискват, посочи Пламен Димитров.

Ако искаме ефективна борба с бедността, трябва да се възстанови силата на колективното трудово договаряне. Социалният диалог и колективното трудово договаряне трябва да бъдат охранявани и гарантирани през закона, изтъкна още Димитров. “Това е нещо, което премиерът Бойко Борисов ни обеща в началото на мандата си, но не изпълни. Ние ще продължим да го искаме и се надявам, че ще го получим”, категоричен бе президентът на КНСБ.

Той обясни, че преди срещата с представителите на ГЕРБ е проведена среща с премиера Бойко Борисов, на която също са обсъдени част от темите. По някои въпроси имаме сходни виждания, по други се разминаваме, обобщи Димитров.

Прогнозите на КНСБ са близки до нашите. Нека ние сме малко по-консервативни. Ако икономиката позволява, ще бъдат постигнати по-добри резултати, каза Владислав Горанов. Томислав Дончев обясни, че цялостната програма на партията със заложените в нея параметри ще бъде представена след няколко дни.

По време на срещата федералните лидери повдигнаха въпроси за нерешени въпроси и проблеми в здравеопазването, образованието, земеделието, индустрията, ВиК секторът.