КНСБ обсъди с ВМРО Меморандума за социално-икономическо развитие

Меморандумът за социално-икономическото развитие на България, изготвен от КНСБ с визия за ключовите параметри за страната през следващите 4 години, бе обсъден днес и с ВМРО. Това е втората среща на конфедерацията с политическа партия, която участва в надпреварата за следващото Народно събрание. Преди седмица такава се състоя и с ПП ГЕРБ.

Целта на дискусиите е КНСБ да изложи очакванията на работещите хора за доходите, икономиката, пазара на труда, зеленото и дигитално трансформиране на икономическите сектори, социалната сигурност, демографските проблеми. Всички цели, приоритети и политики, които са важни за бъдещето на България, посочи президентът на КНСБ Пламен Димитров в началото на срещата с ВМРО. В нея участваха лидерът на партията Красимир Каракачанов, евродепутатът и зам.-председател Ангел Джамбазки, д-р Султанка Петрова и Александър Сиди. Присъстваха и лидерите на част от федерациите към КНСБ.

Димитров посочи основните параметри в меморандума, предложението на КНСБ за данъчна реформа, която ще остави повече средства в хората.

Спокойно в предложената от нас фискална рамка може да залегне ежегодно увеличение на пенсиите с 15%. Не говоря за механизма, в никакъв случай той не трябва да бъде преизчисляване на пенсиите, коментира още Димитров. Няколко партии се канят да направят преизчисляване, но то би променило модела на пенсионно осигуряване, ще разруши тотално системата, ще доведе до несправедливост, защото половината пенсионери ще получат едно добро увеличение, а другата половина – “едно голямо нищо”, категоричен бе Димитров. КНСБ смята, че така и мотивацията на младите да се осигуряват на пълни размери на доходите ще бъде тотално разрушена.

Конфедерацията настоява изпреварващото увеличение на пенсиите да става по два начина – през годишното осъвременяване, което от синдиката държат да продължи, така и през увеличаване на тежестта на  коефициента на всяка година стаж в пенсионната формула, което отчита приноса на всеки осигурен и пенсионер. Ежегодно КНСБ дава предложения в тази посока, за да могат пенсиите да растат изпреварващо.

КНСБ предлага още ръст на средното дневно обезщетение за безработица – да нарасне от 26 лв. на ден на 70 лв. на ден през 2025 година, на минималното обезщетение за безработица – от 264 лв., колкото е в момента на месец (12 лв. на ден), до сума, която да е равна на 60 на сто от установената минимална работна заплата за страната.

Красимир Карачанов подчерта добрия диалог с конфедерацията и изложи разчетите и предложенията на партиите.

Председателите на федерациите към КНСБ повдигнаха ключови въпроси, свързани с образованието, индустрията, ВиК секторът, транспортът, Конвенция 190 на МОТ срещу насилието на работното място и др.

Пълен запис на срещата можете да видите във фейсбук страницата на КНСБ – https://www.facebook.com/CITUBulgaria