Пламен Димитров пред“Радио К2”: КНСБ иска подкрепа за заетостта и достъпни стимули за фирмите

Президентът на КНСБ Пламен Димитров участва на 13 март в седмичното обзорно предаване “Беновска пита” по “Радио К2”. Той коментира следните теми:

Срещата с ГЕРБ

„Чухме някои ориентировъчни цели, като 2500 лева заплата за учителите в края на мандата, 2000 лева средна заплата, 1000 лева минимална заплата. Това са само първоначални ориентири, аз смятам, че могат да бъдат и по-смели и по-амбициозни, предвид направеното през годините. Анонсът на ГЕРБ за 200 милиарда БВП в края на мандата изглежда доста амбициозен. Ако това е вярно, като тяхна прогноза, тогава при преразпределението, дори да се запази данъчната система, при преразпределение 40% Вие сами разбирате, че 40% от 200 милиарда са 80 милиарда бюджет, при сегашния от 52 милиарда. Тоест има много повече възможности за по-високи заплати, за по-високи пенсии, така че съвсем не са нереалистични нашите по-високи искания, така че е въпрос на преговори!“.

Меморандумът на КНСБ за социално-икономическо развитие на България

„Вие от КНСБ предложихте и меморандум за социално-икономическото развитие на България 2021-2025 г., какво очаквате, как ще се реализира?“, попита водещата Илиана Беновска. Пламен Димитров отговори, че КНСБ очаква средната заплата да стане 2450 лева. Това означава ръст от около 12%-13% на година, което при разчетите за икономическия растеж при възстановяването на икономиката не изглежда особено сложно. По отношение на минималната заплата трябва да се действа изпреварващо и искането на КНСБ е тя да стигне 1200 лева. Изчисленията на синдикака са, че при една минимална инфлация през 2025 г. двама работещи с 1200 лева заплата ще могат да издържат едно тричленно семейство, каквото за съжаление вече е средното българско семейство. Това означава, че няма да има работещи бедни, което е много важна цел, защото в момента около 700 000 българи работят на пълен работен ден, но остават бедни. Това не е нормално, защото трудът трябва да вади хората от бедността.

„Разлиствам вашия меморандум докато говорите, защото той е много сериозна програма, почти като предизборна програма, в която сте обхнавали най-важните за хората условия, ще поставите ли категорично на политиците искания не само в НСТС, където е нормално да се поставят, но и при сформирането на новия парламент, новото правителство, за да може тези искания да бъдат чути и да бъдат изпълнени?“, попита водещата Илиана Беновска.

Пламен Димитров отговори: „Ще направим всичко по силите ни. Това, че няма да има ясен и еднозначен победител, макар че прогнозите са, че ГЕРБ ще бъде първа политическа сила, и трудно ще се състави правителство има и лоши измерения, но и добри, защото политиците, които ще трябва да правят някаква странна коалиция, ще бъдат отворени да чуват и нови идеи, пък и хората отдавна чакат нови политики. Така че а съм оптимистично настроен. Например 4 от партиите, които вероятно ще влязат в парламента, вече говорят за необлагаем минимум. ВМРО пък заяви, че трябва да постигнем 2500 лева средна заплата! Нашите числа и цели се появяват в партийните програми, което е добре!“.

„А възможна ли е заплата от 2500 лева и в какъв срок?“, попита водещата Илиана Беновска. Пламен Димитров отговори, че данните за първите 3 месеца на годината показват, че средната заплата вече е минала 1500 лева. Това означава, че за 4 години заплатата трябва да нарасне с 1000 лева, което е напълно възможно. Президентът на КНСБ заяви: „Нищо не е невъзможно, стига да има воля и естествено това не става с магическа пръчка, а става с ръст на икономиката, инвестиции, зелени и дигитални трансформации. Големите компании се изтеглят от далечния изток и идват насам, България е добра дестинация. Има много политики, които могат да дадат този краен резултат!“.

Каква е основната задача на КНСБ през 2021 г.?

Пламен Димитров отговори, че през тази година икономиката ще се възстановява и затова трябва да продължи ръста на доходите. КНСБ очаква около 1550 средна работна заплата в края на годината, може и малко повече. Очаква се да продължи възстановяването на заетостта и мерките в тази посока трябва да продължат и след изборите. Според президента на КНСБ сегашната формула не е най-добрата, но все пак работи и трябва да продължи поне до края на май.

„Отпадна ли Вашата ирония към тези 24 лева на ден?“, попита Беновска. Димитров отговори, че продължава да е ироничен към тази мярка. Той продължи, че очаква актуализация на бюджета след изборите, защото пандемията продължава и изисква допълнителни ресурси, а затворените бизнеси искат допълнителна подкрепа. „Така че аз прогнозирам актуализация на бюджета към средата на годината, за да могат да се покрият разходите и да се запазят стимулите, да се опростят и въведат лесни и достъпни стимули за фирмите, това е много важно и трябва да стане още в средата на годината!“, категоричен бе Пламен Димитров.

Демографската политика

„Доколко може този тъжен факт, който споменахте и след срещата с ГЕРБ, да обединим усилия всички за повишаване на раждаемостта, грижата за младите?“, попита водещата Илиана Беновска. Пламен Димитров отговори, че увеличаването на доходите със сигурност ще спре миграцията, при достигане на доходите у нас поне до нивото на 2/3 от европейските, тогава повече българи ще остават у нас. Пламен Димитров заяви: „Аз съм убеден, че това пречупване на нагласите трябва да стане в този мандат, дай Боже още в първите години, и пенсиите трябва да достигнат нива, които са по-щедри от сегашните, и обезщетението за майчинство през втората година трябва да стигне 60% от минималната заплата, както казва законът, и обезщетението за безработица. Цялата социална държава трябва да си е на мястото и да дава този гръб, от друга страна икономиката трябва да заработи на други темпове, да се преструктурира, да стане модерна, зелена и дигитална и да дава такава добавена стойност, че да има откъде да идват тези доходи!“, с което завърши разговора си с Илиана Беновска в предаването „Беновска пита“ по „Радио К2“ от 13-ти март 2021 г.