Синдикатите от сектора на услугите призоваха ЕК: Променете правилата за обществените поръчки

Синдикатите от сектора на услугите в Европа изпратиха отворено писмо до Европейската комисия, с което призовават за промяна на правилата за обществените поръчки, като за целта такива се възлагат само на компании, които спазват правата на работниците.

Апелът е от името на лидерите на 99 синдиката от 29 държави, обединени в UNI Europa, която представлява работещите в сферата на услугите. Подписан е и от Синдикална федерация на съобщенията – КНСБ.

В писмото се посочва: “В обществен интерес е обществените поръчки да се възлагат само на фирми, които са страни по Колективни трудови договори, обхващащи поне въпросите, свързани със заплащането и общите условия на труд. Фирми, които отказват да се договарят или прилагат колективни трудови договори, трябва да бъдат възпрепятствани да получават обществени поръчки. Публичното финансиране не трябва да се предоставя на компании, които търсят конкурентно предимство чрез ниски заплати и лоши условия на труд. Всъщност трябва да се използват публични пари за постигане на достойно заплащане и добри условия на труд, вместо да се подкопават и двете. Затова Ви пишем с важна молба: Променете правилата на ЕС за обществени поръчки, за да осигурите европейска рамка, която е благоприятна за постигане на тази цел – да няма обществени поръчки за компании без колективни трудови договори. Всеки работник, работещ по такъв обществен договор, трябва да бъде обхванат от колективни трудови договори в съответния сектор и регион съгласно националното законодателство и практика.”

В текста се посочва още, че всяка година в ЕС чрез поръчки са харчат около 2 трилиона евро или около 15 на сто от БВП на съюза, за закупуване на услуги, строителство и доставки. В надпреварата компаниите да спечелят договор те често орязват възнагражданията на своите работници и влошават условията на труд.

Ако промяната се въведе, това ще засили колективното договаряне и по този начин ще се повишат заплатите и ще се подобрят условия за работа в сектора на услугите, посочват синдикалните лидери.

“Откакто започна кризата с Covid-19, чистачи, болногледачи, работници в кол центрове, в логистиката, пощенските служители, охранители рискуват живота си, за да продължи да функционира обществото. В същото време обаче те са сред най-ниско платените работници в ЕС. Много от тях работят по обществени поръчки. И все пак на някои от компаниите, в които работят, им е позволено да намалят заплатите и да влошат условията на труд, за да извличат още по-голяма печалба. Трябва да сложим край на тази надпревара и да отдадем достойнство и уважение на всички работници в сектора на услугите. Сега се нуждаем от законодателство на ЕС, което гарантира, че не се възлага обществени поръчки на компании, които не са страни по колективен договор”, се казва още в писмото.

С пълния му текст можете да се запознаете тук

Синдикатите в ЕС настояват от месеци в подготвяната директива за минималните работни заплати да залегне обвързаност между изразходването на обществени средства чрез поръчки и наличието на колективни договори. От ЕКП предлагат “работодателите, ползващи достъп до обществени поръчки или обществено финансиране, да са сключили колективен договор с работниците си, а всеки работодател, който не зачита синдикалните права на работниците, трябва да бъде лишен от достъп до обществени поръчки и финансиране.”