ЕКП: Призоваваме за зачитане на демократичните свободи в Русия

Европейската конфедерация на профсъюзите е сериозно загрижена от незачитането на основните свободи на гражданите в Русия от страната на правителство след суровото потискане на обществените протести. Това се казва в изявление на ЕКП, прието от Изпълнителния комитет на конфедерацията, който се проведе на 22 и 23 март.

В нея се казва още: “Руските власти използваха сила, за да разпръснат протестите, задържайки рекорден брой хора. Много от тях бяха осъдени на административни глоби, а някои на административен арест. Регистрирани са случаи на насилие. Във връзка с протестите бяха започнати няколко разследвания, включително срещу десетки независими журналисти, които просто вършеха работата си, съобщавайки за събитията, докато те се разгръщаха, докато търсенията и сплашването на протестиращите продължаваха.

Много от протестиращите споделяха своите убеждения, настоявайки за върховенство на закона, демократични избори, свобода на медиите. Те изразяват същите послания и призиви за справедливост, които руските синдикати повтарят от години и повдигат отново в контекста на последните събития: екстремни и нарастващи неравенства, ограничаване на свободата на събранията, сдружаването и правото на стачка, несправедливо разпределение на богатството, нарастваща бедност и пристрастност на местните власти в полза на бизнес елита.

ЕКП изразява своята солидарност с руското население и работещите хора и призовава за пълно зачитане на човешките права и на демократичните свободи. Конфедерацията настоява руските власти да прекратят преследването на протестиращите, които мирно изразяват мнението си, и на журналисти, които просто си вършат работата. Продължаваме да подкрепяме тези, които се борят за демокрация и за основни права навсякъде, където са нарушени.
ЕКП изразява дълбоката си загриженост, че намаляващата демокрация и липсата на зачитане на основните свободи ще влошат още повече отношенията между Европейския съюз и Русия, като по този начин ще направят европейския геополитически и икономически контекст още по-вредящ на интересите на работниците.”