КНСБ на среща с ДСБ: През следващите месеци икономиката ще започне да се възстановява

КНСБ проведе днес онлайн дискусия с кандидат-депутати от ДСБ Демократична България. Това бе поредната среща преди предстоящите парламентарни избори, на която конфедерацията запознава претендентите за народни представители с предложенията си в изготвения Меморандум за социално-икономическо развитие на България през следващите 4 години. Такива през последния месец се състояха с ГЕРБ, ВМРО и БСП.

В срещата днес участваха ръководството на КНСБ, председатели на част от федерациите и представителите на ДСБ Демократична България Радан Кънев, Цецка Бачкова, Йоана Терзиева и Стоян Михайлов.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров засегна ключови въпроси от Меморандума.

„Заплати, пенсии и обезщетения. Това са ключовите въпроси, които вълнуват хората. Ние смятаме, че буквално през следващите месеци България ще започне своето възстановяване заедно с ЕС. Това са прогнозите на МВФ, Световната банка и ЕК. Говорим за възходящ цикъл нагоре”, каза Димитров. Той посочи като тласък на растежа средствата по механизмите на Фонда за възстановяване и устойчивост и бюджетът на страната, който е 52 млрд. лв. и ще продължи да расте през следващите години. Това ще възстанови икономиката до нивата ѝ поне от 2016 – 2018 г., което означава номинален растеж от 7-9%.

Нашата оптимистична оценка е, че брутният вътрешен продукт може да достигне до 160 млрд. лв. през 2025 г., каза Димитров и посочи, че целта на предложените от КНСБ мерки е ръст на доходите и поне 12-13% средногодишно увеличение на заплатите.

“Кога минималната работна заплата в България ще стане заплата за издръжка? Кога трудът ще ни вади от капана на бедността? Това е фундаментален проблем. В България има около 700 000 души работещи бедни. Това значи, че трудът не ни вади от бедността и това е основен катаклизъм в пазарната икономика. 1200 лв. МРЗ  през 2025 г. е стъпка за това. Т.е. двама работещи българи с едно дете, които се трудят на минимална заплата, да могат да издържат своето домакинство”, обясни Димитров.

Той засегна и предложенията за данъчни промени, направени от КНСБ още през миналата година, и обясни, че ако ставката на ДДС стане 15 процента, това ще стимулира потреблението.

“Имаме историческо сближаване на позициите с КНСБ“, посочи от своя страна Радан Кънев. По думите му основен консенсус се оформя в посоката, че всички трябва да се стремим към добре платени конкурентни работни места.

С експертите на ДСБ бяха дискутирани данъчната система, дигитализацията, важни въпроси в образованието, като приобщаването на всички деца към училище, въвеждане на мандатност на директорите. Обсъдени бяха проблеми и в земеделието, индустрията, транспорта.

Пълен запис на срещата можете да гледате във фейсбук страницата на конфедерацията.