МОТ ще добави догодина здравето и безопасността към основните трудови права

Международната организация на труда направи значителна крачка към превръщането на здравословните и безопасни условия на труд в основни права на работниците.

На заседанието на управителното тяло на организацията, което се състоя през миналата седмица, бе дадена подкрепа процесът да продължи, като се очаква решението да бъде формализирано на конференция на МОТ през 2022 г.

„Бихме искали тазгодишната конференция на МОТ да добави здравето и безопасността към списъка на основните права, но ценим подкрепата на правителствата да се случи през следващата година. Това ще означава по-голяма отчетност за правителствата и бизнеса за спасяването на човешки живот на работното място.  Това е още по-важно, като се имат предвид ужасните жертви на пандемията COVID-19. Безопасните работни места означават по-голяма безопасност както за работниците, така и за обществеността. По целия свят се появяват ясни доказателства, че повечето огнища на Covid се случват на работни места, включително в училищата.”, коментира генералният секретар на Международната конфедерация на профсъюзите Шарън Бюроу.

Управителното тяло одобри и споразумение, че МОТ ще разработи Конвенция за биологичните опасности. С огромно мнозинство то изрази подкрепа за хората и работниците на Мианмар и призова за възстановяване на демократично избраното правителство.