БНР: България се включва в кампания за подобряване на условията на труд в шивашките предприятия

България се включва в мащабна кампания за подобряване на условията на труд и заплащане в шивашките предприятия.

Тя е част от инициатива на международната организация на индустриалните работници в цял свят по повод 8 години от трагедията, при която рухна сградата Рана Плаза в Бангладеш. Тогава загинаха или бяха ранени хиляди работници.

Над 80 000 души са заети с шивашкия бранш у нас и са силно засегнати от коронакризата.

Кампанията е под наслов „Шивашките фабрики и шивашките работници имат нужда от безопасни места за работа“ и стартира следващата седмица, каза за „Хоризонт“ Цветелина Милчалиева, председател на Федерацията на независимите синдикални организации от леката промишленост към КНСБ: „Едни от преките зависимости в производителността на труда са именно условията на труд“.

Коронакризата се отрази сериозно на шивашкия бранш. Основните фирми, които правят поръчки в България, са от Германия и Франция.

„Към момента те са заявили, че може би ще запазят 30 процента от това, което стандартно поръчват“, посочи Милчалиева.

От федерацията настояват за въвеждане на т.нар. заплата за издръжка в шивашките предприятия: „От години са на минимална работна заплата и в много от случаите това е нещо, което ги поставя под прага на бедност“.

Предстоят преговори с работодателите за браншов договор за шивашката промишленост с акцент върху доходите: „Ще се наложи и заедно да направим разговори с брандовете, които възнамеряват да работят с българските предприятия. Говорим за сериозни брандове. В годините назад, идвайки да поръчват в България, да се шие тяхна продукция, наистина цените, на които се преговаря това нещо да се случва, са безсрамно ниски“.

https://bnr.bg/horizont/post/101454875/balgaria-se-vkluchva-v-kampania-za-podobravane-na-usloviata-na-trud-v-shivashkite-predpriatia?fbclid=IwAR2yRv3Lbt2J2geVw-HYsIliF07W-CvftqL2wxb6Y-5Us9WTQAldYEaB9D8