Синдикати и работодатели обсъдиха с ДПС плана за възстановяване

Лидерите на КНСБ, КТ „Подкрепа“ и четирите работодателски организации – АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ, обсъдиха днес Националния план за възстановяване и устойчивост с ръководството на ДПС. Срещата бе по инициатива на шестте организации, които в края на миналата седмица призоваха за обществен консенсус по важността на плана и поискаха срещи с всички парламентарно представени политически сили. ДПС е първата партия, която откликна и отправи покана за разговори.

В централата на движението домакини бяха председателят Мустафа Карадайъ и зам.-председателите Йордан Цонев и Станислав Анастасов. От страна на национално представителните организации на работодателите и на работниците присъстваха президентът на КНСБ Пламен Димитров, президентът на КТ “Подкрепа” Димитър Манолов, председателят на БСК Радосвет Радев, на АИКБ Васил Велев, на КРИБ Кирил Домусчиев, Красимир Дачев, член на Управителния съвет на БТПП.

Пламен Димитров благодари за бързата реакция на ръководството на ДПС. Той разясни предложенията на национално представителните организации на работодателите и на работниците, включени в изпратеното миналата седмица обръщение по повод Плана за възстановяване и устойчивост. “Да доразвием трите фонда – за технологична модернизация, за „зелен преход“ и дигитализация. Настояваме към вече наличните 900 млн. лева да се допълнят 400 млн. лева и общият ресурс да стане 1,3 млрд. лева. Това са парите, които най-лесно ще стигнат до фирмите. Програмата за базовите дигитални умения в момента е финансирана с 200 млн. лева. Смятаме, че трябва да стигне до 500 млн. лева, за да бъдат обучени 1/3 от цялата работна сила. Тази програма за базови умения е изключително важна”, каза Димитров и допълни, че “последната мярка, която искаме депутатите да чуят от нас, е допълнителен 700 млн. лева ресурс за насърчаване на производството и съхранението на ел. енергия от ВЕИ за собствени нужди, на предприятия и домакинства.”

“Ние направихме оценка на бюджета. Спрямо първото тримесечие на миналата година, приходната част е по-висока.  200 млн. лв. разход на месец са социалните плащания към пенсионерите и лекарите на първа линия. Както знаем, мярката 60/40 в подкрепа на бизнеса ще приключи на 31 май. Ние смятаме, че трябва да се вземе нов заем по SURE  в размер на 300- 400 млн. евро“, посочи още президентът на КНСБ.

Васил Велев допълни, че антикризисните мерки са свързани с бюджета, а в края на март той е вече с над половин милиард на дефицит и фискалното пространство е стеснено за разходи.

“Освен, че мярката 60/40 изтича на 31 май, изтече и банковият мораториум. Това може да бъде компенсирано с други мерки. Става проблем на делника и Планът за възстановяване и устойчивост. Ние ще изпуснем желаната синергия за бърз растеж. Нашата препоръка към вас е да създадете комфорт за развитие. Интелигентната нормативна база стимулира икономическия растеж. Надеждата на бизнеса е да има енергия и свобода за развитие”, каза председателят на БСК Радосвет Радев.

Мустафа Карадайъ изрази подкрепа за предложенията на национално представителните организации. “Ако четете нашата програма, ще видите, че те са заложени там. Ние трябва да искаме онова, което е най-важно за държавата”, изтъкна той.