Пламен Димитров на среща с Демократична България: На ресурса от ЕС трябва да се гледа интегрално

Ресурсът, който идва към България, трябва да се употребява интегрално. Да се види перспективата, която е по-голяма от предвидените 12 млрд. лева по Националния план за възстановяване и устойчивост. Нашето мнение е, че не трябва да се пропуска летният Европейски съвет и обсъждането му да мине в първия пакет. Ние имаме този шанс и това ще даде възможност България да получи още през есента 1,5 млрд. лв. – първите средства по плана.

Това каза президентът на КНСБ Пламен Димитров на среща в Народното събрание с депутати от Демократична България. Тя бе по инициатива на национално представителните организации на работодателите и на работниците, които в края на миналата седмица призоваха за обществен консенсус по важността на плана и поискаха срещи с всички парламентарно представени политически сили. В понеделник такава среща се проведе с ръководството на ДПС.

На срещата с Демократична България присъстваха лидерите на работодателските и на синдикалните организации и 13 народни представители от партията.

“За нас е важно да откроим направленията за дигитализацията и зелената трансформация. Нека не се заблуждаваме, планът няма да ни даде антикризисни мерки и покриване на мярката 60/40. По отношение на бюджета съм убеден, че и 2022 г. той ще бъде на дефицит. Нелогично е да не се използват ресурсите на нисколихвените заеми, които да подкрепят икономиката и образованието”, изтъкна още Димитров и посочи, че е необходимо да бъде изтеглен заем по SURE  в размер на 400 млн. евро, за да се запази заетостта.

“Обикновено синдикати и работодатели са на различни позиции, но по отношение на плана позицията е една. Ние призоваваме да се обсъди едно прозрачно управление на този план. Добре е той да бъде оптимизиран и в оставащото време да бъде подобрен”, каза председателят на АИКБ Васил Велев и посочи предложенията на шестте организации за допълване на плана: Да се предвидят допълнителни средства от 400 млн. лв. за новосъздадените три фонда („Технологична модернизация“, „Зелен преход“ и „Дигитализация); Други 300 млн. лв. да се заделят за компонента, предвиждащ мащабна ваучерна програма за придобиване на базови дигитални умения и поне 700 млн. лв. още да има  за насърчаване на производството и съхранение на електрическа енергия от ВЕИ за собствени нужди на предприятията и домакинствата.

От Демократична България обясниха, че са инициирали две заседания на Комисията за бюджет и финанси за обсъждане на този стратегически документ и всички присъстващи са поканени. Ще се състоят срещи, на които ще бъдат обсъдени възможностите за подобряване на плана.