Пламен Димитров на среща с БСП: Има 4 спешни решения пред парламента

Има 3-4 спешни действия, които трябва да бъдат направени в настоящата тревожна ситуация. Това е общото мнение в КНСБ, изразено в декларация, с която се обърнахме днес към всички народни представители, каза президентът на конфедерацията Пламен Димитров на среща на национално представителните организации на работниците и на работодателите с ръководството на БСП.

Това бяха поредните разговори по инициатива на шестте организации. В края на миналата седмица те призоваха за обществен консенсус по важността на Националния план за възстановяване и устойчивост и поискаха срещи с всички парламентарно представени политически сили. Тази седмица такива бяха проведени и с ДПС и Демократична България.

Внасянето на НПВУ до края на месец април в ЕК, за да може той да бъде одобрен на Европейския съвет на 24-25 юни е едно от спешните действия, за които КНСБ призова днес. Другите са свързани с актуализация на бюджета, заем по SURE за подкрепа на заетостта и продължаване на мерките срещу Ковид-19 за защита на домакинствата и  работещите, както  и за подкрепа на бизнеса.

Димитров представи изготвен от КНСБ анализ на размера на антикризисните мерки в ЕС като процент от брутния вътрешен продукт на страните, който показва, че по оказаната подкрепа България е на едно от последните места. Средното ниво в страните членки е 14% от БВП, а у нас през 2020 г. е било 6,7 на сто от Брутния вътрешен продукт през 2019 г.

Антикризисните мерки трябва да продължат, да се ускорят и опростят, категоричен бе президентът на КНСБ. Той напомни съвместното предложение с АИКБ от октомври миналата година за единна схема, която да подпомага предприятията, отчели 20% спад и да компенсира със 75% от брутния им доход работниците, преминали на непълно работно време. По нея ще се подпомагат и затворените принудително от държавата бизнеси заради извънредни ситуации. Такава схема работи успешно в Германия.

На срещата бе постигнат консенсус, че е важно планът за възстановяване и устойчивост да бъде предоставен максимално скоро в ЕК, за да могат предвидените средства по него да подпомогнат икономиката.