Планът за възстановяване бе обсъден на среща и с “Изправи се! Мутри вън!”

По отношение на Националния план за възстановяване и устойчивост имаме обща позиция с работодателските организации. В тези осем месеца, в които той се работеше, ние вложихме доста усилия. Това е максималният възможен план за зелена и дигитална трансформация, за базови дигитални умения и компетентност на работещите българи, за да може България да скочи напред. Това каза президентът на КНСБ Пламен Димитров на среща на 26 април в Народното събрание с лидерите на “Изправи се! Мутри вън!”

Това бе поредна дискусия по плана за възстановяване с парламентарно представена партия по инициатива на национално представителните организации на работниците и на работодателите. Те поискаха внасяне в срок на плана и по време на срещи с депутати от ДПС, БСП, “Демократична България”, проведени през миналата седмица.

“Благодарим за поканата! Желанието за тази среща е двустранно. Най-важната тема в момента е Плана за възстановяване и устойчивост. Народното събрание може да предложи някои корекции, но, за съжаление, сроковете се скъсяват и едва ли ще успее до 30 април.  Миналата седмица, в сряда, в специална декларация, внесохме предложение, планът да бъде доработен. Нашите избиратели са ни изпратили в парламента с конкретни очаквания, но има несигурност за продължителността на неговия живот”, каза в началото на срещата Мая Манолова.

Председателят на АИКБ Васил Велев напомни, че в обща декларация шестте организации посочиха конкретни предложения за подобряване на плана, които не изискват пренаписване на плана. “Важно е за бизнеса тези 1,5 млрд. лв. да ги получим още тази година. Нека планът да се внесе, а после ще се усъвършенства”, каза Велев.

“Ние ще апелираме да внесем плана такъв, какъвто е, а промените по него да се правят чрез нотификации. Ще настоявам да не с е отварят темите вътре плана по време на бюджетната комисия, която ще се състои на 27 април. Да се спази срока за подаването му, това е най-важното. Ресурсът, който е заложен е важен, той е кислородът на българската икономика. Ако пропуснем срока 30 април, следващият срок е чак октомври месец, което означава, че средствата ще дойдат през 2022 година”, каза и Мария Капон.

На срещата беше засегната темата за актуализацията на бюджета. Пламен Димитров повдигна въпроса за това, че до края на годината са необходими 735 млн. лева, за да остане месечната добавка за пенсионерите в размер на 50 лева. За мерките за заетостта са необходими 770 млн. лева до края на годината и общо 35 млн. лева за медиците на първа линия, за да могат да получават по 1000 лева на месец.