КНСБ в Сливен обсъди условията на труд в областта

РС на КНСБ – Сливен отбеляза Международния ден на загиналите и пострадалите при трудови злополуки работници и служители със заседание на Областния съвет по условия на труд.

Обсъдени бяха информации за травматизма и професионалните заболявания в Сливенска област и анализ на резултатите от проверките на Дирекция ”Инспекция по труда”. Основен акцент е осигуряване на безопасност в условията на пандемия, предизвикателствата пред бизнеса и системата на здравеопазване, които постави Ковид-19.

След приключване на заседанието бе отдадена почит на загиналите при трудови злополуки с полагане на цветя пред паметната плоча. Участваха членове на синдикални организации на КНСБ от Сливен, членове на Областния съвет по условия на труд, представители на Областна управа – Сливен, Дирекция „ИТ“– Сливен, териториално поделение на НОИ, работодатели и граждани.

С кратко слово към участниците се обърна г-н Тодор Иванов: Правото на здравословни условия на труд е основно право на работещите. През последната година основно предизвикателство е Ковид-19, който изправи пред сериозно изпитание бизнеса в осигуряване на подходящи условия и спазване на мерки за безопасност и натовари системата на здравеопазване. В този ден погледите ни са насочени с благодарност и надежда към всички, които работят всеотдайно за справяне с жестоката болест: учени, медици, полицаи, социални работници, шофьори, доброволци. КНСБ в знак на съпричастност и солидарност подпомага свои заболели членове в рамките на благотворителна кампания „Не си сам”. Днес отдаваме почит на работниците, които загубиха живота си в борбата с коварната болест. Да помним мъртвите! Да пазим живите!”

Международният ден на загиналите при трудови злополуки беше отбелязан и в гр. Твърдица и гр. Шивачево. Близки и приятели на загиналите работници, синдикалисти, общественици положиха цветя и сведоха глави пред паметта им.