Пламен Димитров пред БНТ: Необходима е актуализация на бюджета

Трябва да се направи актуализация на бюджета. Не са предвидени около 1,9 млрд. лв. по три основни пера в бюджета, който се изпълнява в момента. Това заяви в предаването на БНТ  “Още от деня” президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Той изясни, че рисковите сфери за бюджета са три: “На първо място мерките за подкрепа на семействата и запазване на заетостта – мярката 60 на 40, 80 на 20, “Запази ме”, 24 лв. и всички останали. На месечна основа това са около 120 млн. лева. Втората област, която не е предвидена в бюджета, е 1000 лв. на медиците. И на трето място, не по важност, са прословутите 50 лв. за пенсионерите”.

По тези пера бюджетът няма предвидени средства и ще трябва да се правят разходи. Президентът на КНСБ сподели, че от правна гледна ще се намери изход от тази ситуация, но от гледната точка на живота, хората и домакинствата, няма как тези разходи да бъдат преустановени.

“На 1 юли ще се либерализира пазарът на ел. енергия на едро. При свързването на пазара с Гърция, всички казват, че на първо време може би ще доведе до ръст на цените на ел. енергията за фирмите. Това е въпрос, който трябва да се постави. Не сме застраховани от подобни флуктуации нагоре в първите месеци от либерализацията”, предупреди Димитров.

Цялото интервю с президента на КНСБ можете да видите в линка: 

https://bntnews.bg/news/plamen-dimitrov-neobhodima-e-aktualizaciya-na-byujeta-1105550news.html?fbclid=IwAR2ezVfOIQLOQzArx08HeRKS4bl67FFwu37OxsEdJBBl4JaVMI8-m_LvrgI