Декларация в подкрепа на лекари и медицински персонал от УМБАЛ “Александровска” ЕАД

Федерация на синдикатите в здравеопазването – КНСБ  изразява своето несъгласие във връзка с информацията за състоянието на УМБАЛ „Александровска“, отразена в медийното пространство.

Като синдикат сме силно притеснени от действията, които стават в момента с Александровска болница – една от най-старите и стабилни болници, в която работят всички структури и се обучават студенти. Тази болница бе и на първа линия от самото начало на пандемията от COVID-19.

Всички служители са получавали работните си заплати, няма съкращения или неплатени отпуски. Работили са по един от най добрите КТД на УМБАЛ в страната, сключен между синдикатите и ръководството на болницата.

Задълженията, за които се обвинява ръководството, са плод на неглижирани години наред трудности пред университетските болници. Здравеопазването има нужда от реформа, но не трябва да се започва с чистки.

Промяната на ръководството без сериозни доказателства за злоупотреби и вина не е необходима, защото ще донесе сътресения в работата на УМБАЛ, ще затрудни лечението на пациентите и обучението на студентите.

Присъединяваме се към призива на нашите синдикални членове, към колектива на болницата да се прекратят тези медийни  внушения.

Нашите здравни специалисти са изморени от безрезултатните приказки за реформа в здравеопазването.

Нека ги подкрепим да работят спокойно и ползотворно в името на пациентите!