Декларация от Федерацията на синдикатите в здравеопазването във връзка с УМБАЛ „Н .И .Пирогов“

„Няма чистка, но имаме данни и предварителни сигнали за нарушения по отношения на НЗОК и за фалшиви хоспитализации в УМБАЛ „Н .И .Пирогов“- ЕАД, заяви зам.-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров.”

Федерация на синдикатите в здравеопазването – КНСБ  изразява категоричното си несъгласие във връзка с тези констатации.

Притеснени сме от факта, че се посяга към най-голямата болница, водеща в областта на спешната и бедствената медицина,  която изнесе голяма част от пандемията на раменете си.

Болницата,в която денонощно работеха нашите медицински специалисти, в която медицинските сестри работеха с памперси поради липса на време за почивка, за отдих в домовете си.

Това е един добър колектив с професионални екипи, в който всички служители са работили, получавайки  работните си заплати  и възнаграждения, без съкращения или неплатени отпуски. В болница  УМБАЛСП „Н.И. Пирогов“ е сключен един от най-добрите Колективни трудови договори между синдикатите и ръководството на болницата в страната. И това се дължи на неговия изпълнителен директор проф. д-р Асен Балтов, д.м.

Федерация на синдикатите в здравеопазването – КНСБ заявява,че здравеопазването има нужда от реформи, но не и по този начин да се дискредитират една от най уважаваните болници и единствена за спешна медицинска помощ в България и нейния изпълнителен директор.

Нека подобни твърдения  се говорят след като свърши проверката, а не предварително да се всява смут сред работещите в болницата.

Присъединяваме се към призива на нашите синдикални членове, към колектива на болницата, да се престане с тази офанзива.

Нашите здравни специалисти са изморени от безрезултатните приказки за реформа в здравеопазването.

Обръщаме внимание  на сегашните управляващи в Министерство на здравеопазването, че поради недостатъците в реформите и във финансирането на лечебните и здравни заведения няма болница в страната, която да няма дългове. Важното е те да се обслужват редовно и да не се дължат на кражби.

Нека се спре със всяването на смут в здравеопазването и да се оставят медицинските специалисти да работят спокойно  в името на здравето на пациентите.

Нека ги подкрепим!