КНСБ обсъди с БСП визията си за данъчни промени и по-високи доходи

Предложенията на КНСБ за справедливи доходи и данъци, залегнали в изготвения от конфедерацията Меморандум за социално-икономическо развитие на България през следващите 4 години, бяха обсъдени на среща днес с кандидат-депутати и водачи на листи за предстоящите парламентарни избори от БСП.

В нея участваха президентът на КНСБ Пламен Димитров, вицепрезидентите Иван Кокалов и Пламен Нанков, национални секретари, председатели на федерации, икономисти от ИССИ, а от партията – лидерът Корнелия Нинова, Георги Свиленски, Крум Зарков и Христо Проданов.

Пламен Димитров припомни, че преди началото на предизборната кампания КНСБ апелира в центъра ѝ да бъде поставен дебатът за доходите и данъците – като две изключително важни за обществото теми. Той посочи, че през последните 10 години има подобрение на доходите, но в същото време 2/3 от работещите българи получават под средната работна заплата, а неравенствата се задълбочават. През следващите 4 години КНСБ настоява за ускорен ръст на минималната работна заплата със 17,5 на сто средногодишно и с 12,5% на средната работна заплата. Този ръст е възможен и ще доведе до 2400 лв. средна заплата през 2025 г., каза Димитров. Разчетите на конфедерацията показват, че през следващите години е реалистично да се постигне ръст на БВП между 4 и 5%.

Данъчната ни система е несправедлива и се нуждае  от реформиране, изтъкна още президентът на КНСБ и припомни, че конфедерацията предлага необлагаем минимум, равен на минималната работна заплата за страната и 15% ставка за данъка върху доходите на физическите лица, корпоративния налог и ДДС.

Димитров посочи и важността на обсъжданата Директива за адекватни минимални работни заплати. Тя предвижда насърчаване на колективното трудово договаряне, което е ключът към премахване на неравенствата. Доходите трябва да са продукт на колективното договаряне, категоричен бе Димитров.

От БСП посочиха приоритетите, залегнали в предизборната програма на партията, свързани с доходите, данъчната система, демографските проблеми. Като възможно сближаване в позициите за данъчни промени, бе посочено предложението на КНСБ за необлагаем минимум. Обсъден бе и въпросът за ръста на пенсиите. Националният секретар на конфедерацията Ася Гонева напомни, че от години КНСБ настоява за следване на принципа принос-права.

Лидерите на федерациите от леката промишленост, ВиК сектора, здравеопазването, машиностроенето посочиха проблемите, които стоят пред тези сектори и очакванията за реални промени.