Пламен Димитров на среща с ПП ГЕРБ: Без работещи бедни до 2025 г.

КНСБ предлага за следващите 4 г. ускорен ръст на минималната работна заплата със 17% средногодишно и с 12-13 на сто на средната заплата. Така към 2025 г. няма да има работещи бедни. Средната заплата ще стигне 2400 лв., а минималната – 1200 лв. Тази минимална заплата за двама работещи в едно тричленно домакинство, каквото е вече масовото в България, ще покрива издръжката на живота. Работещите бедни, които сега са към 700-800 хил., ще изчезнат и ще се реализира принципът, че трудът вади от капана на бедността.

Това каза президентът на КНСБ Пламен Димитров на среща с кандидат-депутати от политическа партия ГЕРБ. Тя се проведе съвместно с представители на четирите работодателски организации – АИКБ, БСК, КРИБ и БТПП, които също изложиха своите очаквания за развитието на страната през следващите 4 години. В срещата участваха и лидери на федерации към КНСБ, които повдигнаха въпроси за проблемите в съответните сектори.

Приоритетите на ГЕРБ бяха представени от Томислав Дончев, Деница Сачева, Костадин Ангелов, Кирил Ананиев и Лъчезар Борисов. Срещата бе поредната от традиционните разговори за бъдещето на страната с представители на политически партии преди предстоящите парламентарни избори на 11 юли. Такива КНСБ вчера проведе с БСП.

Димитров припомни, че допусканията на конфедерацията, залегнали в разработения Меморандум за социално-икономическо развитие на България през следващите 4 години, са, че икономиката ще върви нагоре и реалният ръст на БВП може да стане 4-5% и през 2025 г. да достигне 150-160 млрд. лв. Парите за социални разходи, без здравеопазване, трябва да станат 30 млрд. лв. към края на мандата, посочи още Димитров и напомни, че КНСБ предлага към 2025 г. средната пенсия да достигне 865 лв., а минималната – около 500 лв., при спазване на основния принцип “принос-права”, който конфедерацията последователно отстоява.

Необходима е данъчна реформа. Рано или късно до страната ни ще стигне решението за глобален корпоративен данък, прието от страните от Г-7, изтъкна още Димитров и подчерта, че предложението на КНСБ за въвеждане на необлагаем минимум, равен на минималната работната заплата за страната, среща разбирането на работодателите.

Съгласен съм с г-н Димитров. Целта, която трябва да преследваме, е ускорен макроикономически растеж. Средствата от ЕС са добра предпоставка за това и за постигането на среден растеж от 4% годишно. Нашата цел е повишаване на доходите с цел по-бърза конвергенция. Приоритети са и членството в ОИСР, реформите в енергетиката. Може би трябва да се говори и за промяна на данъчния модел и въвеждане на необлагаем минимум. Тук имаме съвпадение на позициите, каза Добрин Иванов, изпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Вицепрезидентът на КНСБ и председател на Федерацията на синдикатите в здравеопазването д-р Иван Кокалов повдигна въпроса за промяната на модела в здравеопазването. Безспорно трябва да се усъвършенства, но за целта е необходим анализ какво е постигнато, каза той и призова за постигане на надполитически консенсус как да се развива моделът. Сега предлаганото отпадане на лимитите вече бе правено и тогава НЗОК беше пред фалит, напомни той. Лидерът на СТСБ Екатерина Йорданова посочи, че е необходимо допълнително финансиране за предприятията и второстепенните разпоредители към Министерството на транспорта, тъй като има изоставане от общата политика за повишаване на доходите, както и за обществения градски транспорт, понесъл тежестта на пандемията. Председателят на НБС “Висше образование и наука” Лиляна Вълчева настоя за промени в закона за висшето образование, а от НБС “Водоснабдител” за продължаване на инициативата за специален закон за ВиК сектора.

От ГЕРБ посочиха приоритетите в програмата си по отношение на доходите – достигане на 2000 лв. средна работна заплата и 1000 лв. минимална заплата. Сред тях е и стартовата заплата за лекар да достигне 6 хил. лв., а за медицинска сестра – 4 хил. лв. Актуализация на бюджета, мерки за българите в чужбина, отпадане на данъка върху лихвите са също сред залегналите приоритети, изложени по време на срещата.

Запис от дискусията можете да видите тук: https://fb.watch/69AurGBUfl/