КНСБ се включи в инициатива на ЕКП за равно заплащане

КНСБ се включи във флашмоб на Европейската конфедерация на профсъюзите, целящ да привлече вниманието към необходимите промени за по-силна Директива за прозрачност на заплащането.

Символичният танц “Станете, изправете се за равно заплащане”, изпълнен и от КНСБ, бе част от демонстрация днес в Брюксел, на метри от Европейския парламент.

С акцията ЕКП призовава членовете му да подкрепят жените работници и да се ангажират чрез своя подпис с постигането на равно заплащане. Подписката “Equal pay needs trade unions” е инициирана преди предстоящите дебати в Европейския парламент по директивата.

От Европейската конфедерация обявиха, че евродепутати вече са се ангажирали чрез своя подпис да подобрят Директивата за прозрачност на заплащането на половете.

Проектът й бе публикуван през март и съдържа добри принципи, но поставя редица пречки пред жените работници за осигуряване на равностойно заплащане, подчертават от ЕКП.

Проблемите с настоящото предложение включват:
– Включване в директивата на „представители на работниците“ вместо на синдикатите, което би отворило вратата за фалшиви синдикати, създадени от шефове и дори „работници
представители”, избрани от тях;
– Одити и планове за действие само на организации с над 250 служители;
– Работодателите имат право да определят кои работни места могат да се сравняват, когато става въпрос за равно заплащане за работа с еднаква стойност;
– Ограничения, които пречат на работниците свободно да обсъждат заплащането си.

В обещанието, подписано днес от евродепутатите, се казва: „Ангажирам се да използвам мандата си като член на Европейски парламент да гарантира, че всички работници могат да се присъединят към синдикати и да се договорят за равно заплащане и че от работодателите ще се изисква да спазват това основно право.”

ЕКП ще продължи да събира подписи преди парламентарните дебати по директивата. Без инструментите, необходими за равно заплащане на работното място, тенденцията е, че жените в Европа ще трябва да чакат до следващия век за постигането му.

Заместник-генералният секретар на ЕКП Естер Линч отбелязва: „Ковид кризата направи по-видимо подценяването на работните места, доминирани от жени. Най-добрият начин за постигане на реални резултати на работното място би бил да се даде възможност на жените да се присъединят към синдикати и да се договарят колективно за равно заплащане. Радваме се на подкрепата от евродепутати и очакваме с нетърпение да се направят реални подобрения на директивата в Европейския парламент. ”

От ЕКП цитират евродепутата Марк Ангел: „Обхватът на настоящото предложение за директива за прозрачност на заплащането рискува около 67% от всички работници в ЕС да бъдат изключени от процеса. Притеснявам се, че настоящият текст не се отнася до дискриминация по пол и междусекторна дискриминация и има риск да не се осигури равно третиране на всички работници. Това е недопустимо. Директивата за прозрачност трябва да се прилага за всички работници без изключения! ”